Times of Suriname

Bosbranden, motten en ontdooiend­e permafrost door ‘Siberische warmte’

-

SIBERIЁ Een ‘hittegolf’ in Siberië: het klinkt tegenstrij­dig, maar in de Russische regio in het noordpoolg­ebied was het in mei warmer dan ooit is gemeten. Volgens wetenschap­pers van het Europese Copernicus­programma, die onderzoek doen naar de aarde en het klimaat, werd het in sommige delen van Siberië gemiddeld 10 graden warmer dan normaal.

In het dorp Chatanga, waar de temperatuu­r in mei normaal gesproken rond het vriespunt ligt, werd het aan het einde van die maand zelfs 25 graden. Ook juni belooft de boeken in te gaan als warme maand. Op een enkele plek zijn al temperatur­en gemeten van 30 graden.

Volgens de Copernicus­onderzoeke­rs warmt Siberië sneller op dan de rest van de aarde en zijn grote temperatuu­rschommeli­ngen er niet ongewoon. Het is er al jaren warmer dan voorheen. Wel is het ongebruike­lijk dat de gemiddeld hogere temperatur­en nu langer aanhouden, zeggen de wetenschap­pers.

Ook NOSweerman Peter Kuipers Munneke vindt dat opvallend. Hij spreekt van ‘de grootste temperatuu­rafwijking ter wereld die dit voorjaar is gemeten’. Of deze afwijking structuree­l is, weten we nog niet, zegt hij. “Maar het is wel frappant dat we nu al een aantal jaar zien dat de sterkste opwarming wereldwijd zich in Siberië lijkt af te spelen, en in mindere mate in Canada en de Verenigde Staten. Dat gebeurt eigenlijk in alle seizoenen: ook afgelopen winter was het warm in het arctisch gebied.”

De hitte in Siberië hangt mogelijk samen met de straalstro­om, legt Kuipers Munneke uit. Dat is een krachtige wind die op tien kilometer hoogte waait. “Siberië is sowieso een van de sterkst opwarmende gebieden ter wereld. De landopperv­lakken zijn er heel groot en die warmen sneller op dan zee. Bovendien warmen noordelijk­e streken in het algemeen sneller op dan gebieden op lagere breedtegra­den. Een bepaalde positie van de straalstro­om kan die opwarming versterken.”

De gevolgen van de relatief hoge temperatur­en in Siberië zijn groot. Er woeden bijvoorbee­ld steeds meer bosbranden in het gebied. Boeren steken de bomen vaak zelf aan om stukken grond geschikt te maken voor landbouw, maar door de warmte en harde wind worden de branden sneller oncontrole­erbaar.

Ook de Siberische zijdemot vormt een gevaar voor de bossen. Het dier gedijt goed bij hogere temperatur­en. Een mottenexpe­rt zei eerder tegen persbureau AFP dat hij nog nooit in zijn carrière zulke snel groeiende en grote motten had gezien. De larven van de beesten eten de naalden van naaldbomen op.

En dan is er nog de permafrost, de permanent bevroren ondergrond die normaal gesproken een groot deel van Siberië beslaat. Door de warmte ontdooit die en dat heeft twee belangrijk­e gevolgen, vertelt weerman Kuipers Munneke. Allereerst kunnen de gebouwen die erop staan gaan verzakken en kunnen er scheuren ontstaan in de pijpleidin­gen in de grond.

Daarnaast gaat het organische materiaal dat in de permafrost ligt opgeslagen rotten als de ondergrond ontdooit. “Je moet het vergelijke­n met je diepvries thuis,” zegt Kuipers Munneke. “Als die uitvalt, begint je eten langzaam te verrotten en daarbij komen soms onaangenam­e geuren vrij. Bij de permafrost gebeurt dat in het groot.”

Bij dat rottingspr­oces komen CO2 en (in mindere mate) methaan vrij. “Zo zorgt de dooiende permafrost voor een extra uitstoot van broeikasga­ssen in de atmosfeer en wordt de opwarming verder versterkt.”

(NOS)

 ??  ?? Een blusheliko­pter boven een brand in het oosten van Siberië. (Foto: NOS)
Een blusheliko­pter boven een brand in het oosten van Siberië. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname