Times of Suriname

San Francisco verwijdert standbeeld Columbus

-

VS San Francisco heeft een standbeeld van Christoffe­l Columbus verwijderd. Het beeld was onlangs onderwerp van discussie geworden, omdat het door veel mensen wordt gezien als symbool van onderdrukk­ing.

Het beeld stond sinds 1957 vlakbij Coit Tower en woog bijna 2000 kilogram. De kunstcommi­ssie van de gemeentera­ad besloot, met goedkeurin­g van de burgemeest­er, het beeld te verwijdere­n. “Het standbeeld komt niet overeen met de waarden van San Francisco en met onze toewijding aan het bestrijden van racisme”, aldus een raad van de commissie tegen de San Francisco Chronicle.

Een andere reden voor de verwijderi­ng was de oproep om het van zijn sokkel te trekken en in het water te gooien. Op sociale media gingen oproepen rond om zoveel mogelijk mensen bijeen te krijgen om het beeld van zijn plek te krijgen. “Als een standbeeld van 2000 kilogram omvalt, is dat enorm gevaarlijk voor omstanders”, aldus een gemeentera­adslid.

“Ik stond tegenover de sokkel en voelde een vlaag frisse lucht nu Columbus weg is”, zei een activist voor rechten van inheemse Amerikanen. In andere steden zijn al beelden van Columbus beklad en weggehaald, in Boston werd een beeld zelfs onthoofd.

Sinds de dood van George Floyd, een aantal weken geleden, zijn er wereldwijd demonstrat­ies tegen racisme. In veel landen, waaronder de VS, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, is de roep om beelden van kolonisato­ren en slavenhand­elaren te verwijdere­n, luider geworden.

(De Telegraaf)

 ??  ?? De lege sokkel van Columbus in San Francisco. (Foto: NOS)
De lege sokkel van Columbus in San Francisco. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname