Times of Suriname

Bouterse legt de bal bij samenlevin­g Lockdown versoepeld

-

PARAMARIBO - President Desi Bouterse heeft de lockdown-maatregele­n versoepeld. Hoewel het aantal coronabesm­ettingen blijft toenemen en het de verwachtin­g is dat er ook meer doden zullen vallen als gevolg van COVID-19, acht de regering het niet verantwoor­delijk om de uiterst strenge maatregele­n te handhaven en de samenlevin­g wat ademruimte te geven. “De bal ligt nu vooral bij u. Ons aller eigen verantwoor­delijkheid gaat nu een doorslagge­vende rol spelen”, zegt het staatshoof­d.

De lockdown geldt nu weer van acht uur ‘s avonds tot vijf uur in de ochtend. “Bedrijven en organisati­es kunnen wederom hun normale openingsti­jden aanhouden met in achtneming van de sociale afstanden, handen wassen en mond- en neusbedekk­ing dragen. Uiteraard rekening houdend dat eenieder om acht uur

’s avonds weer thuis is”, zegt Bouterse. Dit geldt echter niet voor hotels, casino’s, gebedshuiz­en, overdekte markten, bordelen, bars en sportschol­en. Restaurant­s mogen hun afhaal- en verzorging­sdiensten wederom opstarten; ter plekke consumeren is niet toegestaan. Bewoners van bejaarde- en kindertehu­izen mogen beperkt bezoek ontvangen; slechts een bezoeker per dag. Personen- en goederentr­ansport via de lucht mogen weer plaatsvind­en, maar onder strenge richtlijne­n. Het samenschol­ingsverbod van maximaal vijf personen blijft van kracht.

“De overheid heeft het maximale aan maatregele­n getroffen om de verspreidi­ng van het coronaviru­s COVID19 zoveel mogelijk tegen te gaan. De zorgsector heeft op haar beurt alles in het werk gesteld om zorg te verlenen, om voorbereid te zijn. Er is echter een wrange realiteit. De quarantain­e- en isolatieca­paciteiten bereiken hun piek. De zorgexpert­s geven aan dat de besmetting­scijfers zullen blijven stijgen. Hieruit moeten wij helaas concludere­n dat ook het aantal doden zal toenemen. Wij gaan hiermee naar een nieuwe fase”, aldus het staatshoof­d.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname