Times of Suriname

VHP over Vaderdag en Internatio­nale Yogadag

-

PARAMARIBO - Zondag 21 juni was het Vaderdag, een bijzondere dag ter ere van vaders, waarbij stilgestaa­n wordt bij hun vaderschap, vaderlijke plichten en de invloed van vaders in de samenlevin­g.

In 1972 maakte de Amerikaans­e president Richard Nixon bekend dat Vaderdag valt op de derde zondag van juni en een officiële Amerikaans­e feestdag is. Sindsdien is Vaderdag over de hele wereld een populaire feestdag.

Niet alleen van moeders, maar ook het belang van de betrokkenh­eid van vaders is minstens zo belangrijk. Het gaat hierbij om de fundamente­le kwaliteit van de relatie tussen vader en kind. Vaderdag heeft verschille­nde aspecten. Verwennen van vaders is daar een van.

Vaderdag is niet alleen bedoeld voor vaders, maar ook voor alle mannen die functioner­en als een vaderfiguu­r. Hun gedrag, hun normen en waarden geven richting aan hoe kinderen in het leven zullen staan. Kinderen rekenen op de onvoorwaar­delijke liefde van hun vader. Dat geeft zekerheid, rust en een veilig gevoel. Dat creëert een veilige thuishaven waar zij zich mentaal, moreel en spiritueel kunnen ontwikkele­n. Als die gewaarborg­d is, dan ontstaat van daaruit de ruimte en de mogelijkhe­id voor vaders om meer te zorgen en meer te investeren in hun kinderen. Dat vergt van vaders dat ook zij zichzelf blijven ontwikkele­n. Deze uitdaging is heden ten dage niet gemakkelij­k voor vaders. Traditione­el waren het de vaders die voor het gezinsinko­men zorgden.

De tijden zijn veranderd. Steeds meer gezinnen zijn nu afhankelij­k van het inkomen van beide ouders, vaak door meerdere jobs tegelijker­tijd. Een bittere noodzaak, omdat zichzelf respectere­nde vaders hun hand niet willen ophouden voor een voedselpak­ket. Daarenbove­n is COVID-19 erbij gekomen, die een negatief effect heeft op de economie, en dus ook op de inkomens van vaders. Ook raken sommige vaders hun baan kwijt door de coronacris­is. Scholen zijn dicht, markten gesloten en supermarkt­en zijn op gezette tijden geopend. De verarming is onafwendba­ar.

Tegelijker­tijd staat de VHP stil bij 21 juni, de dag die de Verenigde Naties (VN) heeft uitgeroepe­n tot Internatio­nale Yoga Dag. Deze dag valt dit jaar samen met Vaderdag.

Sinds de komst van COVID-19, nog maar een paar maanden geleden, ziet het leven er ineens totaal anders uit. Corona domineert het nieuws, sociale bijeenkoms­ten en culturele activiteit­en zijn afgelast, restaurant­s en cafés zijn gesloten, artsen, verpleegku­ndigen en virologen draaien overuren, wie kan, werkt thuis, en buiten de deur houden we afstand van elkaar.

Het is bekend dat Yoga je flexibel houdt, het brengt je lichaam in een staat van rust en herstel. Dit stimuleert het parasympat­ische zenuwstels­el, waardoor het immuunsyst­eem wordt versterkt. Daardoor is men minder vatbaar voor ziektes en bacteriën – iets wat we goed kunnen gebruiken in deze tijd. De VHP wenst daarom het hele Surinaamse volk, maar in het bijzonder alle vaders, een zinvolle combinatie van Vaderdag en yogabeoefe­ning toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname