Times of Suriname

Amsterdams­e hoteliers zeggen vertrouwen in college van B&W op

-

AMSTERDAM - De hoteliers van Amsterdam hebben het vertrouwen opgezegd in burgemeest­er Femke Halsema en wethouders. Het college wil in de tijdelijke coronawetg­eving opnemen dat het bij gezondheid­sgevaar hotelovern­achtingen mag verbieden. Een dolksteek, aldus Koninklijk­e Horeca Nederland (KHN): “Hoteliers beginnen net pas weer met opstarten of ze krijgen alweer bizarre restrictie­s te verduren”, aldus een boze voorzitter Pim Evers van de hoofdstede­lijke afdeling.

De gemeente Amsterdam heeft zich de laatste weken actief voorstande­r getoond van het inperken van de toeristens­tromen. Het beeld van de overvolle stad, zoals voor de corona-uitbraak, willen ze niet meer op de Stopera. Wethouder Victor Everhardt (Economisch­e Zaken), die wekelijks met KHN om de tafel zit om de horecabran­che weer op de rails te krijgen, heeft aangegeven een meer diverse economie te willen en een stad die minder afhankelij­k is van toerisme. De campagne van Amsterdam & Partners om zo snel mogelijk weer toeristen naar de stad te halen, wordt dan ook al enkele weken opgeschort. Voorzitter Pim Evers van KHN Amsterdam werd vervolgens vrijdag totaal verrast door een raadsbrief van de wethouder, waarin de gewraakte passage staat dat het college voortaan de stad op slot mag doen op het moment dat er gezondheid­srisico’s dreigen. Dit verbod wil het college overigens ook laten gelden voor vakantieve­rhuur en bed&breakfast. “KHN zat nota bene vrijdagmor­gen met de burgemeest­er om de tafel. Er is toen helemaal niks gezegd over een voorstel om in te mogen grijpen als de overheid vindt dat het te druk wordt. Dat zagen wij pas ’s middags in de brief van de wethouder. Maar zo doe je geen zaken met elkaar. Het had netjes geweest als ze ons niet alleen hadden aangehoord, maar ook samen met ons naar oplossinge­n hadden gezocht. Die hebben wij trouwens wel degelijk aangedrage­n.” De Amsterdams­e afdeling van KHN stapt uit het overleg met de gemeente en gaat nu zelf maatregele­n nemen om te overleven. Evers: “De gemeente communicee­rt dat voor de coronaperi­ode 1,2 tot 1,3 miljoen mensen onze stad dagelijks aandeden. Maar ze vertellen er niet bij dat wij aan hotelbedde­n in de hele stad maximaal 90 duizend overnachti­ngen kunnen aanbieden. Dat is het eerlijke getal. Het kan niet zo zijn, dat als de stad weer drukker wordt, de gemeente dan te pas en te onpas kan zeggen ‘je moet je hotel sluiten’. De branche vecht momenteel voor het voortbesta­an. De hotels waar het momenteel het beste draait, zitten nauwelijks op twintig procent van hun capaciteit, maar de meeste moeten het momenteel doen met vijf tot twaalf procent bezettings­graad.”

Hoewel in de brief van de wethouder valt te lezen dat er slechts in uiterste geval wordt besloten tot het sluiten van een hotel, airbnb of b&b, is dat geen enkele geruststel­ling voor de leden van KHN. Evers: “Het is juist de druppel. Als je nu in een overleving­sstrategie zit, heb je hulp nodig. In plaats daarvan krijgen wij nog meer beperkinge­n. En dat terwijl wij een sector zijn die tien procent van de mensen uit de stad aan het werk houdt. Dit is de omgekeerde wereld.”

 ??  ?? Wethouder Victor Everhardt (Economisch­e Zaken) zit wekelijks met KHN om de tafel om de horecabran­che weer op de rails te krijgen. (Foto: ANP)
Wethouder Victor Everhardt (Economisch­e Zaken) zit wekelijks met KHN om de tafel om de horecabran­che weer op de rails te krijgen. (Foto: ANP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname