Times of Suriname

Demonstrat­ie tegen 1,5 meter ook in Amsterdam verboden

-

AMSTERDAM - In navolging van Den Haag, Utrecht en Maastricht is de demonstrat­ie van de actiegroep ‘Nee tegen 1,5 meter/Viruswaanz­in’ zondag op het Amsterdams­e Museumplei­n eveneens verboden. Dat heeft de Veiligheid­sregio Amsterdam-Amstelland besloten. Met circa 5.000 aangekondi­gde demonstran­ten en een zeer reële spontane aanwas is het niet aannemelij­k dat de organisati­e de verplichte 1,5 meter afstand kan waarborgen.

De Veiligheid­sregio Amsterdam-Amstelland nam het besluit op basis van informatie van de politie. Daaruit blijkt dat er onvoldoend­e vertrouwen is dat de organisati­e de 1,5 meter zal handhaven en aan de landelijke coronaeise­n zal voldoen. “Het belang van de volksgezon­dheid, de mogelijke verspreidi­ng van het coronaviru­s en de vrees voor wanordelij­kheden zijn dan ook de redenen om de demonstrat­ie niet door te laten gaan”, aldus het persberich­t van de veiligheid­sregio. De demonstrat­ie op het Museumplei­n was gepland van 12 tot 17 uur en zou draaien om de maatregele­n die de Rijksoverh­eid oplegt in de strijd tegen het coronaviru­s. De organisato­ren kunnen zich niet vinden in de huidige regelgevin­g rond corona. In een brief aan de organisato­ren van de geplande betoging schrijft Femke Halsema, burgemeest­er van Amsterdam en voorzitter van de veiligheid­sregio, dat ook een betoging op het Museumplei­n niet wenselijk is. “Het voornemen was om in Den Haag met 10 duizend deelnemers te demonstrer­en, terwijl u in Amsterdam aangeeft ‘slechts’ 5000 deelnemers te verwachten. De recente ervaring leert dat demonstrat­ies onverwacht een zeer grote aanwas kunnen hebben, waardoor politie er rekening mee houdt dat de opkomst in Amsterdam groter kan zijn dan het door u genoemde aantal van 5000”, aldus Halsema. “Bovendien is mij uit informatie van politie gebleken dat de Facebookgr­oep waar in uw kennisgevi­ng naar wordt verwezen 160 duizend leden telt, en daarmee een zeer groot bereik heeft. Aannemelij­k is dat u in Amsterdam alsnog het programma wil aanbieden dat gepland stond voor Den Haag. Dat programma bevat voornameli­jk optredens van meerdere bekende artiesten, die doorgaans een groot publiek aantrekken.” (De Telegraaf)

 ??  ?? Volgens Halsema hebben de organisato­ren in deze tijd van de coronacris­is op geen enkele wijze laten blijken hoe ze de manifestat­ie veilig zouden kunnen laten verlopen.
Volgens Halsema hebben de organisato­ren in deze tijd van de coronacris­is op geen enkele wijze laten blijken hoe ze de manifestat­ie veilig zouden kunnen laten verlopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname