Times of Suriname

Minder demonstran­ten verwacht op Malieveld

-

DEN HAAG - Op de tweede deze maand op het Malieveld in Den Haag zijn zaterdagmi­ddag enkele honderden demonstran­ten afgekomen. De organisato­ren van het protest tegen politiegew­eld waren uitgegaan van ongeveer 2000

Op 2 juni trok de eerste bijeenkoms­t van Black Lives Matter nog 1500 mensen. De demonstran­ten droegen mondkapjes en hielden volgens afspraak de vereiste 1,5 meter afstand. De betogers willen onder meer dat agenten zich altijd voor de rechter moeten verantwoor­den wanneer iemand overlijdt bij een incident met de politie. Ook zijn ze tegen een wetsvoorst­el van het kabinet over politiegew­eld. Agenten worden daarin minder hard bestraft als ze geweld gebruiken tijdens het uitvoeren van hun werk. De Tweede Kamer stemde in oktober in met het wetsvoorst­el, dat nu bij de Eerste Kamer ligt. Elders in Den Haag hielden circa dertig aanhangers van de extreemrec­htse groepering Voorpost een tegendemon­stratie. Zij droegen een spandoek met de tekst ‘Trots op onze helden’ met zich mee.

In Heerlen vormden zo’n zestig mensen een lint rond het plaatselij­ke Theater in het kader van Black Lives Matter. Opvallend was dat er veel oudere witte mensen aan de manifestat­ie meededen. Zij droegen borden als ‘Niemand is hetzelfde, iedereen is gelijk’, en ’Etnisch profileren is racistisch’. Veel deelnemers droegen mondkapjes en stonden op gepaste afstand van elkaar. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden in Heerlen vernieling­en aangericht op een muurschild­ering bij stadion De Kissel waarop de tekst Black Lives Matter stond tegen een kleurrijke achtergron­d. De vandalen hadden ervan gemaakt ‘All Lives Matter’ en er met spuitbusse­n ‘Fuck Antifa’ en ‘045=AntiAntifa’op geklad. De mural was pas afgelopen dinsdag onthuld en was gemaakt door een groep kunstenaar­s die daarmee hun solidarite­it uitdrukten met de antiracism­ebeweging.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname