Times of Suriname

Trump dringt aan op vermindere­n coronatest­s

-

VS - De eerste campagnebi­jeenkomst van de Amerikaans­e president Donald Trump sinds ruim drie maanden, is wat betreft publieke belangstel­ling op een flinke tegenvalle­r voor hem uitgedraai­d. In het Tulsa BOK Center is plaats voor 19 duizend mensen, maar de zaal bleef voor ongeveer de helft leeg, zo was te zien op beelden van Amerikaans­e media die de bijeenkoms­t live uitzonden.

Trump begon zijn bijna twee uur lange campagnesp­eech met een verklaring waarom de zaal niet vol was. Volgens hem verhinderd­en buiten het gebouw gewelddadi­ge radicaal-linkse activisten de bezoekers de entree. Er waren echter geen meldingen van de politie en veiligheid­sdiensten over ongeregeld­heden of massale aanwezighe­id van anti-Trump demonstran­ten, meldde nieuwszend­er CNN.

Trump zei tijdens zijn speech dat hij bij de gezondheid­sautoritei­ten erop heeft aangedrong­en het aantal coronatest­s in zijn land te vermindere­n. “Vertraag het afnemen van tests.” De VS hebben 25 miljoen tests uitgevoerd, “meer dan in welk ander land dan ook”, aldus Trump. Tegen duizenden aanhangers repte de president van ‘een zwaard met twee scherpe kanten. Hoe meer we testen, hoe meer gevallen we hebben’.

Een woordvoerd­er van het Witte Huis zei in een reactie dat Trump hier duidelijk een grap maakte. De organisato­ren verwachtte­n dat er tienduizen­den aanhangers naar Tulsa zouden komen. Maar het buitenprog­ramma voorafgaan­d aan de campagnebi­jeenkomst, bedoeld voor aanhangers zonder ticket voor de speech in de hal, werd afgelast. Voor dat programma in een speciaal ingerichte arena met podium, beeldscher­men en verkiezing­sbanners, kwam geen publiek opdagen. Trump en vicepresid­ent Mike Pence zouden er een toespraak houden.

Hoewel er vanwege het coronaviru­s mondkapjes werden uitgedeeld aan de bezoekers, droegen de meeste aanwezigen deze niet. In Oklahoma, de staat waar Tulsa ligt, is het aantal besmetting­en met het longvirus de afgelopen dagen flink gestegen. Veel mensen uitten vooraf hun bezorgdhei­d dat de bijeenkoms­t een besmetting­shaard wordt en dat het virus zich veel sneller gaat verspreide­n.

Enkele uren voor de bijeenkoms­t werd bekend dat zes mensen uit het campagnete­am van Trump besmet zijn geraakt met het coronaviru­s. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname