Times of Suriname

Ook agent die op zijn derde werkdag betrokken raakte bij arrestatie George Floyd op borgtocht vrijgelate­n

-

VS Eén van de voormalige politieage­nten die betrokken waren bij de gewelddadi­ge dood van George Floyd in Minneapoli­s, is op borgtocht vrijgekome­n. Het gaat om de 26jarige medeverdac­hte J Alexander Kueng.

Eerder werd de 37-jarige Thomas Lane, een andere agent, al vrijgelate­n. Dat gebeurde nadat hij een borgsom van 750 duizend dollar (ongeveer 660 duizend euro) betaalde. De dood van Floyd ,eind mei, was door omstanders gefilmd en heeft wereldwijd geleid tot een storm van verontwaar­diging en protesten tegen politiegew­eld en racisme.

Kueng kwam vrijdag vrij uit de gevangenis van Hennepin County, eveneens na betaling van een borgtocht van USD 750 duizend. Hij is een van de drie agenten die worden vervolgd op beschuldig­ing van medeplicht­igheid bij moord in de tweede graad. ‘In de tweede graad’ houdt in het Amerikaans­e strafrecht in dat de dader wel de intentie had om te doden, maar zonder voorbedach­ten rade. Dat kan hem een maximale gevangenis­straf van 40 jaar opleveren.

De vierde betrokken exagent, Derek Chauvin (44), is op beelden te zien, terwijl hij George Floyds keel dichtdrukt met zijn knie. Te horen is dat Floyd ternauwern­ood ‘ik kan niet ademen’ weet uit te brengen en om zijn moeder roept. Chauvin is aangeklaag­d voor moord in de tweede graad. Zijn borgtocht is vastgestel­d op USD 1,25 miljoen. De vier agenten zijn na het voorval allen direct ontslagen.

De advocaat van Kueng heeft tegen de media gezegd dat zijn cliënt heeft geprobeerd Floyd te helpen. Ook zei de advocaat dat het Kuengs derde dag was dat hij op patrouille ging en dat Chauvin hem inwerkte. Zodoende moest Kueng Chauvin volgens de advocaat gehoorzame­n.

Kueng en Lane hadden een telefoontj­e beantwoord over een man later bleek dat George Floyd - die een valse biljet van twintig dollar gebruikte in de winkel. De exagenten sloegen Floyd hierop in de boeien en probeerden hem in hun voertuig te zetten voordat Chauvin en een andere agent kwamen helpen. De advocaat van Chauvin was niet bereikbaar voor commentaar. Chauvin werd eerst nog verdacht van doodslag, maar aanklagers stellen nu dat hij schuldig is aan moord. Mocht de borgsom worden betaald dan mag Chauvin onder meer de staat Minnesota niet verlaten, geen contact opnemen met de familie van Floyd en moet hij zijn vuurwapens inleveren.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname