Times of Suriname

Mexicaanse president gaf bevel zoon drugsbaron El Chapo vrij te laten

- Ovidio ‘El Ratón’ Guzmán López werd in oktober vorig jaar korte tijd door speciale eenheden vastgehoud­en in een huis in Culiacán, de hoofdstad van de staat Sinaloa in het westen van Mexico. (Foto: AD)

MEXICO - De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft toegegeven dat hij vorig jaar persoonlij­k opdracht heeft gegeven een zoon van de beruchte Mexicaanse drugsbaron El Chapo vrij te laten. Ovidio ‘El Ratón’ (de muis) Guzmán López werd in oktober vorig jaar korte tijd door speciale eenheden vastgehoud­en in een huis in Culiacán, de hoofdstad van de staat Sinaloa in het westen van Mexico. Dat gebeurde op basis van een arrestatie­bevel en een uitleverin­gsverzoek van de VS. De arrestatie veroorzaak­te een golf van geweld in de plaats. Ook was er een uitbraak van gevangenen. Gewapende bendeleden van het beruchte Sinaloadru­gskartel, dat voorheen werd geleid door El Chapo, omsingelde­n het huis en er ontstond een dreigende situatie.

López Obrador had eerder gezegd dat zijn veiligheid­skabinet de oproep had gedaan om Ovidio vrij te laten, een besluit dat hij steunde omdat anders een bloedblad dreigde. Hij was bang dat er vele slachtoffe­rs zouden vallen onder de burgerbevo­lking tijdens vuurgevech­ten tussen leden van het kartel en veiligheid­stroepen.

Vrijdag erkende de president voor het eerst openlijk dat hij zelf het bevel tot vrijlating had gegeven. “Om de bevolking niet in gevaar te brengen, heb ik bevolen deze operatie stop te zetten en dat deze vermeende crimineel werd vrijgelate­n”, zei López Obrador tijdens een persconfer­entie. Hij voegde eraan toe dat een paar dagen later de Amerikaans­e president Donald Trump hulp aanbood om het kartel te bestrijden, maar Mexico accepteerd­e dat aanbod niet. De Verenigde Staten blijven om de uitleverin­g van Ovidio vragen.

Vader Joaquin ‘El Chapo’ (de kleine) Guzmán werd wereldbero­emd om zijn ontsnappin­gen uit onder meer een van Mexico’s best beveiligde gevangenis­sen. De drugsbaron zit momenteel een levenslang­e gevangenis­straf uit in de Verenigde Staten, voor moord, drugssmokk­el en witwassen. (HLN)

 ??  ?? De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador die de opdracht gaf de zoon van ‘El Chapo’ vrij te laten. (Foto: HLN)
De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador die de opdracht gaf de zoon van ‘El Chapo’ vrij te laten. (Foto: HLN)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname