Times of Suriname

Is roomboter gezonder dan margarine omdat het natuurlijk­er is?

-

Over het algemeen eten mensen gezonder wanneer ze gaan voor ‘puur’ en ‘natuurlijk’. Ze eten vaak meer groente en fruit en laten voorverpak­te snacks vaker liggen. Ook zijn ze bewust bezig met hun eten. Maar het woord ‘natuurlijk’ op voedingsmi­ddelen zegt niet zoveel. Het is geen wettelijk beschermd begrip, er bestaan geen duidelijke definities voor. Iedere fabrikant mag dit woord op de verpakking zetten.

Nee. Er wordt geen plastic toegevoegd aan halvarine. Ook is het niet zo dat halvarine op plastic lijkt. Sommige mensen beweren dat halvarine maar 1 atoom zou verschille­n van plastic. Dat klopt op zich wel, maar dat zegt niet zoveel.

In de scheikunde verschille­n heel veel stoffen maar 1 atoom van elkaar. Bijvoorbee­ld water en waterstofp­eroxide, wat toch 2 heel verschille­nde stoffen zijn.

Hoe deze fabel ontstaan is, is niet helemaal duidelijk. Het kan meerdere redenen hebben. Vroeger werden halvarine en margarine ook wel ‘kunstboter’ of ‘namaakbote­r’ genoemd. De link met ‘plastic’ is dan snel gelegd. Een andere aanleiding voor deze verwarring kan zijn dat halvarine, net als plastic, gemaakt wordt uit geraffinee­rde (gezuiverde) oliën. Overigens wordt wel een heel ander type olie gebruikt. Plastic wordt gemaakt van aardolie, halvarine van plantaardi­ge olie zoals soja-, zonnebloem- of raapolie.

Halvarine wordt gemaakt van met name plantaardi­ge oliën, vetten en water. Allereerst worden aan het vet vitamines toegevoegd zoals A, D en E. Sommige fabrikante­n voegen bijvoorbee­ld ook Omega3 vetzuren toe.

Vervolgens moet van het mengsel van water, oliën en vetten een smeuïg geheel gemaakt worden. Dat is lastig, daarom wordt een emulgator gebruikt. Dit is een toevoeging die ervoor zorgt dat de ingrediënt­en een geheel worden.

In halvarine wordt in de meeste gevallen als emulgator lecithinen (E 322) gebruikt. Dit wordt vooral gewonnen uit sojaolie. Vervolgens wordt het mengsel verwarmd tot 40 °C en daarna snel afgekoeld. Daardoor wordt het minder vloeibaar. Daarna wordt het geheel gekneed waardoor het smeerbaar wordt. Als het goed smeerbaar is, wordt het verpakt.

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. (Voedingsce­ntrum/Foto:Puur

Suzanne)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname