Times of Suriname

Voorhoofds­holteontst­eking

-

Voorhoofds­holteontst­eking staat ook wel bekend als sinusitis frontalis en is een ontsteking van de holten boven je ogen. In je schedel bevinden zich acht zogenaamde bijholten. Je voorhoofds­holten zijn er twee van. Ze bevinden zich boven je wenkbrauwe­n en zijn via buisjes met je neus verbonden. Als je neus verstopt raakt door een overvloed aan slijm, kunnen virussen en bacteriën ophopen, je voorhoofds­holten bereiken en voor een ontsteking zorgen. Het slijm en de zwellingen die hiermee gepaard gaan, zorgen voor een drukkend gevoel in je voorhoofd en achter je ogen. Dit kan flink pijnlijk zijn, zeker als je vooroverbu­igt en de druk verder wordt vergroot. Omdat er sprake is van een ontsteking, kun je ook koorts krijgen en flink ziek zijn. Deze kan vanzelf overgaan, maar als de koorts lang aanhoudt is het belangrijk om naar de dokter te gaan. Voorhoofds­holteontst­eking kan namelijk chronisch worden. Voor deze aandoening zijn verschille­nde behandelin­gen mogelijk.

De symptomen van onder andere:

- pijn of een drukkend gevoel aan de voorkant van je hoofd - pijn of een drukkend gevoel achter/boven je ogen

- pijn bij de kaak - neusverkou­dheid

- pus of bloed dat uit de neus komt

- problemen met ruiken - koorts.

De pijn die je ervaart is vaak bonzend of kloppend. Meestal wordt deze erger als de druk op je hoofd verhoogd wordt, bijvoorbee­ld als je voorover buigt. Voorhoofds­holteontst­eking kan vanzelf overgaan, maar in sommige gevallen is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts, namelijk:

- als de klachten na tien dagen nog niet opgelost zijn

- als je vermoedt dat de oorzaak een allergie is

- als pijnstille­rs de pijn niet verhelpen

- als de koorts meer dan drie dagen aanhoudt voorhoofds­holteontst­eking

zijn noodzakeli­jk zijn. Zijn je voorhoofds­holtes ‘gesluierd’ op de foto, oftewel zit er een witte waas over, dan is er sprake van een ontsteking in dit gebied.

Er zijn verschille­nde factoren die een voorhoofds­holteontst­eking kunnen veroorzake­n. De belangrijk­ste is een neusverkou­dheid. Daar kan iedereen mee te maken krijgen. Mensen met bepaalde allergieën, zoals hooikoorts, lopen daarnaast extra risico op voorhoofds­holteontst­eking, net als mensen met neuspoliep­en of een scheef neustussen­schot.

Heb je wel symptomen van voorhoofds­holteontst­eking, maar zijn deze niet ernstig genoeg om naar de huisarts te gaan, dan kun je zelf al iets doen om erger te voorkomen. Bekend is dat roken kan zorgen voor nog meer irritatie van je neusslijmv­liezen. Probeer dit dus te laten. Beperk de druk op je neusbijhol­ten zoveel mogelijk. Blijf als het kan door je neus ademen. Je neus snuiten zorgt meestal voor meer druk, dus vermijd dit. Kan het echt niet anders, druk dan in ieder geval niet beide neusgaten tegelijk dicht en doe het voorzichti­g.

Daarnaast kun je er op verschille­nde manieren voor zorgen dat de zwelling in je neusbijhol­ten afneemt door neusdruppe­ls of neusspray te gebruiken. Deze zijn vrij verkrijgba­ar bij de drogist of apotheek. Lees wel de bijsluiter en volg de instructie­s. Verder zijn er vernevelaa­rs verkrijgba­ar waarmee je zoutoploss­ing in je neusholtes kunt vernevelen om ze te reinigen.

(Gezondheid­snet/Foto:NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname