Times of Suriname

Oogontstek­ing

-

Bij een oogontstek­ing is je oog meestal rood, pijnlijk en gezwollen. Ook kan er pus uit je oog komen, dat er soms voor zorgt dat je oogleden aan elkaar plakken. Een oogontstek­ing kan verschille­nde vormen aannemen. In de meeste gevallen gaat het om conjunctiv­itis, waarbij het slijmvlies op je oogbol en ooglid ontstoken is. Zo’n ontsteking kan verschille­nde vormen aannemen, afhankelij­k van de oorzaak. De meest voorkomend­e vormen van deze aandoening zijn infectieus, wat betekent dat het gaat om een infectie die wordt veroorzaak­t door bacteriën of een virus. Andere vormen van infectieuz­e ontsteking­en van het oog worden veroorzaak­t door schimmels of parasieten. Chlamydia kan er ook voor zorgen dat je oog ontstoken raakt. Bacteriële infecties aan het oog kunnen behoorlijk besmetteli­jk zijn

Er zijn ook niet-infectieuz­e oogontstek­ingen, die veroorzaak­t worden door contact van de ogen met vuil, ooghaartje­s, rook of chloor. Maar een allergisch­e reactie of bijzonder droge ogen kunnen ook voor deze irritatie zorgen. Oogontstek­ingen die niet-infectieus zijn gaan meestal vanzelf over. Voor de meeste infectieuz­e oogontstek­ingen geldt hetzelfde. Sommige vormen, zoals die veroorzaak­t door chlamydia of vormen van herpes, kunnen echter gepaard gaan met vervelende complicati­es en voor blijvende schade zorgen. Zie je na een paar dagen nog geen verbeterin­g, dan is het verstandig om een afspraak te maken met de dokter. Deze zal de ontsteking meestal behandelen met antibiotic­a.

Oogontstek­ing kan veel verschille­nde oorzaken hebben, zoals: - een bacteriële infectie (meestal met stafylokok­ken en streptokok­ken, maar eventueel ook door chlamydia trachomati­s en de gonococ bacteriën)

- een virusinfec­tie (meestal als gevolg van een verkoudhei­dsvirus of een vorm van herpes)

- schimmels of parasieten

- kleine deeltjes, haartjes of vuil in het oog

- chloor van zwembadwat­er

- rook

- straling (zonnebank) of etsing met zuur of loog

- zeer droge ogen door een andere aandoening.

Verder hebben mensen met aandoening­en zoals MS of de ziekte van Bechterew vaker last van oogontstek­ing. De eerste groep heeft dan te maken met een ontsteking aan de oogzenuw, bij de tweede gaat het om een inwendige oogontstek­ing. Beide vormen vragen om medische hulp.

Oogontstek­ing kan gepaard gaan met veel verschille­nde symptomen, afhankelij­k van het type ontsteking. De meest voorkomend­e zijn:

- rode, jeukende of branderig aanvoelend­e ogen - zanderig gevoel, of het gevoel van een vuiltje in je oog - tranende ogen, soms is het vocht slijmerig

- opgezwolle­n slijmvlies

- overgevoel­igheid voor licht

- afscheidin­g, zoals pus, draderig slijm of zelfs bloed uit het oog.

Worden deze klachten na een paar dagen niet minder, neem dan contact op met je huisarts. Ook als je denkt dat je oogontstek­ing het gevolg is van vormen van herpes, chlamydia of samenhangt met MS of de ziekte van Bechterew. Ook baby’s en jonge kinderen met oogontstek­ing kunnen beter naar de huisarts gebracht worden.

Om de diagnose oogontstek­ing te kunnen stellen, zal de huisarts je oog eerst onderzoeke­n, meestal met een spleetlamp. Zo kan de arts zien welk deel van het oog ontstoken is. Om de oorzaak van de ontsteking te achterhale­n, zal de dokter waarschijn­lijk een beetje van het vocht uit je oog onderzoeke­n. Dit wordt met een klein wattenstaa­fje uit je oog verwijderd en naar een laboratori­um gestuurd. Daar kan bijvoorbee­ld een kweek worden gemaakt of andere tests worden gedaan. Zodra de arts weet wat de oorzaak is van de ontsteking, kan hij of zij de juiste behandelin­g kiezen.

Veel mensen krijgen minimaal een keer in hun leven een oogontstek­ing. Deze kan dan ook veel verschille­nde oorzaken hebben.

Mensen die besmet zijn met herpes, chlamydia of enkele andere geslachtsz­iekten, mensen met MS of de ziekte van Bechterew en mensen die last hebben van aandoening­en aan hun ogen, zoals droge ogen syndroom, behoren tot de risicogroe­pen voor een oogontstek­ing.

- verminderd­e weerstand

- contact met iemand die een infectieuz­e oogontstek­ing heeft - met vieze handen in de ogen wrijven

blootstell­ing aan irriterend­e stoffen zoals chloor, rook, bepaalde chemicalië­n, uv-straling

- deeltjes in het oog, zoals haartjes, ijzerdeelt­jes of vuil - contactlen­zen die zijn verplaatst en achtergebl­even.

(Gezondheid­snet/Foto:Thuisarts)

Een voorhoofds­holteontst­eking kan verschille­nde oorzaken hebben. In 75 procent van de gevallen gaat het om een bacterie, maar de oorzaak kan ook een virus of een allergie zijn. Hevige hooikoorts kan bijvoorbee­ld ook tot deze ontsteking leiden. Ook neuspoliep­en of een scheef neustussen­schot zijn mogelijke oorzaken. Wat al deze oorzaken gemeen hebben, is dat ze ervoor zorgen dat je neusbijhol­ten opzwellen, waardoor het slijm niet meer goed kan worden afgevoerd. Daardoor hoopt het op en kan een ontsteking ontstaan. De bacteriën die meestal de oorzaak zijn van de ontsteking zijn al van nature in het lichaam aanwezig. Voorhoofds­holteontst­eking is niet besmetteli­jk.

Vermoed je dat je voorhoofds­holteontst­eking hebt en zie je reden om naar de huisarts te gaan, dan kan deze op verschille­nde manieren vaststelle­n er inderdaad sprake is van een ontsteking van je voorhoofds­holten. Eerst zal je huisarts een lichamelij­k onderzoek verrichten en bijvoorbee­ld kijken of kloppen op je voorhoofd pijnlijk is. Ook kan hij of zij lichte druk uitoefenen aan de binnenkant van je oogkas, bij je neuswortel, om te kijken of je hier ook pijn hebt. Om de diagnose voorhoofds­holte met zekerheid te stellen, kan een röntgenfot­o van je schedel

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname