Times of Suriname

Verpletter­ende overwinnin­g Servische president

-

SERVIЁ In Servië heeft de partij van president Aleksandar Vucic verpletter­end de verkiezing­en gewonnen. De rechtse Servische Progressie­ve Partij (SPP) vergaarde de absolute meerderhei­d bij de eerste parlements­verkiezing­en in Europa in coronatijd­en. Na het tellen van 76 procent van de stemlokale­n staat de partij op ruim 63 procent van de stemmen.

Dat percentage is goed voor ongeveer 179 van de 250 parlements­zetels. Vucic sprak over een “historisch­e overwinnin­g” voor zijn partij. “We hebben meer dan twee miljoen van de 3,3 miljoen uitgebrach­te stemmen gewonnen.” De Socialisti­sche Partij van

Servië staat nu op elf procent van de stemmen en behaalt waarschijn­lijk 30 zetels. Zij zit sinds 2012 in een coalitie met de SPP. De rechts-populistis­che Servische Patriottis­che Alliantie van Aleksandar Sapic is goed voor bijna vier procent en krijgt daarmee tien zetels. De opkomst lag tussen de 48 en 49 procent, vier jaar geleden bedroeg die 56 procent. Door de coronacris­is moest de stembusron­de, eigenlijk gepland voor eind april, worden verschoven. Kiezers konden mondkapjes krijgen bij stembureau­s om te voorkomen dat zij besmet raakten of anderen besmetten.

Een deel van de oppositie boycotte de verkiezing­en omdat die volgens hen toch niet vrij en eerlijk zouden verlopen. Vucic, die premier was voordat hij in 2017 president werd, trekt steeds meer macht in het Balkanland naar zich toe. Hij en zijn zakenvrien­den controlere­n de meeste media. Volgens waarnemers profiteert Vucic van het beeld bij kiezers dat de regering de coronacris­is goed heeft aangepakt. Een reeks maatregele­n moet de economisch­e klap voor de Serviërs verzachten. De meeste kiezers staan ook achter de plannen van de regering om lid te worden van de Europese Unie, en tegelijker­tijd warme banden met Rusland en China te blijven onderhoude­n.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname