Times of Suriname

Al bijkans vijfduizen­d mensen werkloos vanwege COVID-19

-

PARAMARIBO – Het Ministerie van Arbeid heeft al ongeveer 5000 mensen geregistre­erd die vanwege COVID-19 werkloos geraakt zijn. In deze groep zitten ook de mensen die tijdelijk niet kunnen werken vanwege de COVID-19-maatregele­n. Er komen dagelijks nog aanvragen binnen voor de COVID-steun van de overheid, dus deze groep blijft groeien. Dit zegt Rowan Noredjo, onderdirec­teur van het Ministerie van Arbeid.

Noredjo vertelt dat intussen minimaal 500 personen de werklozenu­itkering hebben ontvangen over mei. “Mensen zullen zich afvragen waarom zo weinig mensen uitbetaald zijn. Dit is vanwege de COVID-19-maatregele­n. We kunnen niet meer dan honderd mensen per dag uitbetalen. Gelet op de tijd en drukte is dat niet haalbaar. Gelukkig zijn we in samenwerki­ng met het Ministerie van Financiën bezig de betaalloca­ties uit te breiden. Dat loopt vlot en kan elk moment gebeuren.” De maand mei heeft het ministerie echter nog niet afgesloten, omdat de verzoeken nog verwerkt worden en de resterende werklozen nog uitbetaald moeten worden. “Een deel van de werklozen wordt ook uitbetaald door het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisv­esting. Er moet geen verwarring ontstaan. Ook een deel van de buschauffe­urs is door Sozavo en het Ministerie van Financiën uitbetaald.”

De betaling wordt momenteel per kas gedaan, omdat de banken destijds gesloten waren en een groot deel van de geregistre­erden geen bankrekeni­ng heeft. Er is een traject gestart om na te trekken wie wel een bankrekeni­ng heeft, zodat er voor die personen giraal overgemaak­t kan worden. Verder zegt Noredjo dat ook mensen die vanwege de overheidsm­aatregelen voorlopig niet kunnen werken, in aanmerking komen voor een uitkering. Enkele mensen hebben namelijk aangegeven dat ze bij de registrati­e al te horen kregen niet in aanmerking te komen voor de COVID-steun.

“Dat is wel een tegenstrij­dige verklaring, omdat er bij de registrati­e geen besluit wordt genomen. De screening volgt na de registrati­e, dus kan niemand aangeven dat je niet in aanmerking komt. Misschien bedoelt men dat men nog geen uitkering heeft gezien. Vanwege de vele registrati­es kunnen we niet zo snel uitkeren, maar wat belangrijk is, is dat je wel in het systeem komt voor de volgende uitbetalin­g. Als je werkt voor een bepaalde sector die nog open is, dan val je uiteraard uit de boot.”

Een grote groep mensen moest teleurgest­eld worden, omdat die niet in aanmerking komt voor de steun. Alleen mensen die vanaf 16 maart werkloos zijn, komen in aanmerking voor de COVIDsteun. Dus personen die al twee of drie jaar werkloos zijn, niet.

Tot slot zegt Noredjo dat het ministerie ook al bezig is met het inventaris­eren in de districten. Intussen is Saramacca gereed om de registrati­es te doen, terwijl Nickerie er al een poos mee bezig is. De andere districten zullen ook aan de beurt komen.

JL

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname