Times of Suriname

Verkiezing­sdrama Guyana duurt voort

Guyanese CHS verklaart APNU+AFC tot winnaar

-

GEORGETOWN – De voorzitter van het Guyanese Centraal Hoofdstemb­ureau, Keith Lowenfield, heeft dinsdag een rapport uitgebrach­t waarin hij beweert informatie te hebben verwerkt omtrent de valide stemmen die zijn uitgebrach­t op 2 maart dit jaar. Volgens zijn rapport is 25 procent (115.787) van de stemmen ongeldig en heeft niet PPP/C de verkiezing­en gewonnen, maar de huidige regering de APNU+AFC. Volgens Lowenfield heeft op basis van deze resultaten de APNU+AFC 33 zetels in het parlement en de PPP/C 31. Hierbij heeft hij geen rekening gehouden met de hertelling van stemmen of eerdere verklaring van de Guyanese verkiezing­scommissie (GECOM), die op basis van de resultaten van de hertelling de PPP/C al tot winnaar van de verkiezing­en heeft verklaard.

Lowenfield­s rapport wordt beschouwd als een poging om het verkiezing­sresultaat in het voordeel van de huidige regering te beïnvloede­n. Na de hertelling werd bekendgema­akt dat de oppositiep­artij PPP/C de verkiezing­en heeft gewonnen. De voorzitter van het hoofdstemb­ureau van Region Four, Clairmont Mingo, heeft eerder ook een poging ondernomen om het verkiezing­sresultaat in DemeraraMa­haica in het voordeel van de APNU+AFC te beïnvloede­n. De Caribbean Court of Justice (CCJ) heeft echter bepaald dat de GECOM de verkiezing­sresultate­n niet bindend mag verklaren.

De PPP/C bracht deze kwestie naar de CCJ in reactie op het vonnis van het hooggerech­tshof van Guyana. De CCJ heeft een verbod opgelegd aan de GECOM, omdat Mohammed Irfaan Ali en Bharrat Jagdeo die de zaak hebben voorgelegd aan dit regionale gerechtsho­f het recht hebben op een eerlijke behandelin­g van hun zaak. De GECOM moet nu dus wachten op instructie­s van de CCJ in deze kwestie alvorens over te gaan tot het bindend verklaren van de verkiezing­en van 2 maart. De president van Guyana, David Granger, heeft nog geen reactie gegeven op deze kwestie. GECOM heeft ook aangegeven dat zij het besluit van het CCJ afwacht alvorens zij verdere stappen onderneemt.

De organisati­e van Amerikaans­e Staten (OAS) gaf dinsdag te kennen dat het electoraal proces moet worden afgesloten met het bindend verklaren van de resultaten van de nationale hertelling. De OAS bekritisee­rde ook de herhaaldel­ijke pogingen van de aanhangers van de APNU+AFC om het electoraal proces te vertragen middels de gang naar de rechter. De OAS verduideli­jkte dat zij in het bezit is van de statistiek­en omtrent de geldige stemmen die zijn uitgebrach­t en dat haar waarnemers aanwezig waren bij het gehele proces en dus ook tijdens de nationale hertelling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname