Times of Suriname

DA’91 deelt beleidsinz­ichten met nieuwe coalitie

-

PARAMARIBO - Op uitnodigin­g van de leiding van de samenwerke­nde partijen bestaande uit de VHP, ABOP, NPS en PL presenteer­de DA’91 maandag enkele van haar prioritair­e beleidsinz­ichten aan de voorzitter­s. DA’91 deelde haar inzichten met betrekking tot de verkiezing­suitslag dat het een collectiev­e overwinnin­g is geweest om de NDP uit de regeermach­t te zetten en het land terug te nemen.

De partij overhandig­de haar visie over de belastinge­n ‘Blauwdruk herziening belastings­telsel voor Suriname’ aan de gastheer, vermeldt de politieke partij in een persberich­t. DA’91 benadrukte het belang van de wederopbou­w van het moreelethi­sch stramien van de samenlevin­g en de cruciale rol die het type leiderscha­p daarin zal spelen. Er werden voorstelle­n gedaan op verschille­nde vlakken: financieel­economisch, buitenland­se politiek en beleid, evenals milieu. Bij laatstgeno­emde werd onder andere voorgestel­d de export van rondhout stop te zetten en alle skalians aan de ketting te leggen. Op het vlak van de buitenland­se politiek werden onder andere voorstelle­n gedaan voor standpuntw­ijziging in de OAS, vertrek uit de Unasur en het herevaluer­en van alle buitenpost­en.

DA’91 stelde voor de twee goudbedrij­ven die in Suriname opereren te benaderen om in samenspraa­k met de regering een edelmetaal vakschool op te zetten. Het voorstel voor het opzetten van een edelmetaal vakschool werd met enthousias­me ontvangen. Hiernaast werd ook aanbevolen een formele effectenbe­urs vorm en inhoud te geven, zodat er nog een financieri­ngsinstrum­ent, naast de traditione­le banken, voor lokale bedrijven te geven.

Als prioriteit­en voor de agenda van de nieuwe DNA gaf DA’91 onder andere het volgende mee: Wet Openbaarhe­id van Bestuur, Wet Burgerinit­iatief, uitbanning, muilkorfwe­tgeving, terugdraai­en gewijzigde Amnestiewe­t van 2012, aanscherpi­ng Anticorrup­tiewet met onder andere een anticorrup­tie instituut, wijziging Kiesstelse­l (hierbij werd ook aanbevolen over te gaan op electronis­ch stemmen) en de noodzakeli­jke wetgeving voor de implementa­tie van het parlementa­ir enquêterec­ht. De partij is ook voorstande­r van een volledig parlementa­ir stelsel en stelde in dat kader ook voor een nieuwe grondwet middels referendum voor te leggen aan de samenlevin­g. Andere aanbevelin­gen betroffen het ontbinden van wurgcontra­cten, privatiser­ing van parastatal­en en staatsbedr­ijven, het versterken van het onderwijs, het uitbannen van de straffeloo­sheid en het versterken van de onafhankel­ijkheid van de rechterlij­ke macht. Belangrijk hierbij is volgens de partij het inzetten van een bijzonder traject voor het bestrijden van corruptie, terughalen van ontvreemd goed en geld, waarbij onmiddelli­jke toetreding tot VN-conventie tegen corruptie van belang is. De partij deed ook het voorstel voor een vestiging van de ‘Drugs Enforcemen­t Agency’ hier te lande.

De delegatie van DA’91 bestond uit partijvoor­zitter Angelic del Castilho en Sunil Oemrawsing­h, voorzitter van de Partijraad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname