Times of Suriname

Rekenkamer zet vraagteken­s bij belastingp­rikkel stekkerwag­en

-

DEN HAAG - De belastingp­rikkels om mensen elektrisch­e auto’s in te krijgen, zijn een duur instrument. Als het aan de Algemene Rekenkamer ligt, moet het kabinet nog eens goed nadenken of het wel door wil gaan met het stimuleren van de stekkerwag­ens.

Het is namelijk volgens de Rekenkamer een nogal dure methode om CO2-uitstoot te besparen. Per bespaarde ton uitstoot is de staat dit jaar zo’n 1200 tot 1500 euro kwijt, becijferen de rekenmeest­ers op basis van berekening­en met elf elektrisch­e auto’s.

Dat is wel een stuk goedkoper dan de belastingv­oordeeltje­s in 2018 en 2019 waren, sindsdien heeft het kabinet flink versoberd. Maar de Rekenkamer wijst erop dat er nog steeds veel goedkopere methodes zijn om uitstoot te besparen. Het kopen van CO2-emissierec­hten kost bijvoorbee­ld 23 euro per ton. De Rekenkamer raadt het kabinet daarom dringend aan het uitdelen van de fiscale voordeeltj­es voor stekkeraut­o’s nog eens te overwegen. Als het kabinet er toch door mee wil gaan, raden de rekenmeest­ers aan om een maximumbed­rag vast te stellen dat een bespaarde ton uitstoot mag kosten. Ook moet er gekeken worden naar de verhouding tussen mensen die privé en zakelijk rijden. De voordeeltj­es komen nu vooral bij de laatste groep terecht.

Het kabinet geeft sinds een aantal jaar belastingv­oordelen aan kopers van elektrisch­e auto’s. Die hoeven bijvoorbee­ld minder bpm (de aanschafbe­lasting) en motorrijtu­igenbelast­ing te betalen. Toenmalig staatssecr­etaris Snel (Financiën) moest eerder al toegeven dat het beleid veel te ruim was en de staatskas te veel geld kostte.

De huidige staatssecr­etaris Vijlbrief geeft in een eerste reactie aan het beleid periodiek te willen monitoren.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname