Times of Suriname

Parlementa­ire enquête over gaswinning Groningen rond verkiezing­en van start

-

DEN HAAG - De parlementa­ire enquête naar de gaswinning in Groningen gaat waarschijn­lijk rond de verkiezing­en in maart 2021 van start. De Tweede Kamer wil de eerste voorbereid­ingen deze zomer starten.

Het verzoek van CDAKamerli­d Agnes Mulder en GroenLinks­Kamerlid Tom van der Lee snel te beginnen met de eerste voorbereid­ingen kan rekenen op steun van een Kamermeerd­erheid. Dat betekent concreet dat in de zomer achter de schermen eerste voorbereid­ingen worden getroffen en in september de officiële voorbereid­ingen beginnen.

In maart vorig jaar stemde de volledige Kamer in met de komst van een parlementa­ire enquête. Die zou pas van start gaan na de behandelin­g van twee wetten. Een over de schadeafha­ndeling en de ander over de versterkin­g van huizen in het aardbeving­sgebied.

Eerder was het de bedoeling om de twee wetten voor de zomer door het parlement te loodsen, maar minister Eric Wiebes (Economisch­e Zaken en Klimaat) heeft gisteren in een debat laten weten dat de Wet Versterkin­g Groningen niet voor de zomer af is. De Raad van State heeft fundamente­le kritiek op de wet en hij wil nog in gesprek met de regio.

Kamerleden Mulder en Van der Lee willen niet langer wachten op de wet. Een Kamermeerd­erheid is het daar mee eens, zo bleek woensdag in het debat. De exacte planning van de enquête moet nog duidelijk worden, maar de twee parlementa­riërs verwachten dat het formeel van start gaat rond de verkiezing­en. De verhoren zullen dan vrijwel zeker na de stembusgan­g plaatsvind­en.

Veel Groningers kijken uit naar de parlementa­ire enquête. Ze hopen dat er vragen worden beantwoord waar ze tot op heden geen antwoord op hebben gekregen. Veel Kamerleden vinden het belangrijk dat het niet meer te lang gaat duren. “De enquête moet zo snel mogelijk starten. Zodra het kan, moeten we het meteen doen”, zegt PVVKamerli­d Alexander Kops.

Regeringsp­artijen CU en D66 willen ook aan de slag. “Wij steunen een snelle start en zoeken hoe we het proces kunnen versnellen zonder de versterkin­g te vertragen”, zegt D66Kamerli­d Matthijs Sienot.

Een parlementa­ire enquête is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer kan inzetten. Getuigen die door de enquêtecom­missie worden opgeroepen zijn verplicht om te verschijne­n. Getuigen staan onder ede, dat betekent dat het strafbaar is als ze niet de waarheid spreken. De verhoren zijn openbaar en kunnen weken duren. Het hele proces kan zelfs twee jaar duren. De meest recente parlementa­ire enquêtes gingen over het debacle rond de Fyra en over woningcorp­oraties.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname