Times of Suriname

Rapport: Hulp Rotterdams­e slachtoffe­rs huiselijk geweld komt vaak te laat

-

ROTTERDAM Het is voor slachtoffe­rs van huiselijk geweld in Rotterdam te moeilijk om hulp en beschermin­g te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan naar aanleiding van de in 2018 vermoorde vrouwen Bianca, Sarah en Humeyra.

Uit het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut blijkt dat de aanpak van huiselijk geweld in Rotterdam “hapert”.

Dit komt volgens de onderzoeke­rs door onduidelij­kheid over taken en bevoegdhed­en van instelling­en. De samenwerki­ng tussen onder meer meldpunt Veilig Thuis, wijkteams, jeugdbesch­erming en de politie is volgens hen “problemati­sch”.

Slachtoffe­rs kunnen bijvoorbee­ld niet meer zonder verwijzing van Veilig Thuis een wijkteam binnenstap­pen. Wijkteams hebben het vaak te druk om meteen in te grijpen en verwijzen slachtoffe­rs in complexe situaties weer terug naar Veilig Thuis. Een gevolg hiervan is dat het te lang duurt totdat slachtoffe­rs van huiselijk geweld de juiste hulp krijgen.

Ook is volgens de onderzoeke­rs veel ervaring en expertise over partnergew­eld verloren gegaan in Rotterdam door de komst van zogeheten sociale wijkteams. Het idee was dat deze teams maatwerk zouden leveren, maar volgens de onderzoeke­rs heeft het juist geresultee­rd in meer afstand.

Het Verwey-Jonker Instituut raadt Rotterdam aan voor plekken te zorgen waar Rotterdamm­ers laagdrempe­lig terechtkun­nen voor een luisterend oor. Ook moet voortaan voorkomen worden dat meldingen van huiselijk geweld vaak worden doorverwez­en. Invoering van een aantal “wijkteam overstijge­nde netwerken” moeten hierbij kunnen helpen.

Vorig jaar werd door een vernietige­nd rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie duidelijk hoe wanhopig de zestienjar­ige Humeyra vele malen om hulp heeft gevraagd, maar die hulp nooit heeft gekregen. De ene na de andere fout leidde uiteindeli­jk tot de dood van het Rotterdams­e meisje. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname