Times of Suriname

Arnhemse flat waar fatale brand woedde was veilig

-

ARNHEM De flat aan het Geldersepl­ein in Arnhem, waar op 1 januari van dit jaar een fatale brand woedde, was brandveili­g. De bewoners van het grote, uit de jaren zestig van de vorige eeuw stammende gebouw zijn niet in gevaar geweest. Dat desondanks een vader en zijn zoontje om het leven zijn gekomen komt door brandstich­ting in de hal van de flat, waardoor gebruikers van de lift werden overvallen.

Dat concludeer­t Crisislab, een onderzoeks­instituut van de Radboud Universite­it in Nijmegen, dat op verzoek van flatbeheer­der woningcorp­oratie Vivare onderzoek deed naar de brandveili­gheid van het gebouw. Vivare beheert in de buurt van de betrokken flat nog meer vergelijkb­are gebouwen.

Twee bankstelle­n in de hal van de flat vatten op oudejaarsa­vond vlam doordat er vuurwerk op was gelegd. Het Openbaar Ministerie eiste daarvoor vorige week 60 uur werkstraf tegen twee jongens van nu 13 en 14 jaar. Omdat er vanwege de jaarwissel­ing overal rook en kruitdamp hing, viel de brandlucht in de hal niet op. De banken waren illegaal in de hal achtergela­ten.

De twee slachtoffe­rs en de moeder en dochter van het gezin, die op bezoek waren geweest op de bovenste verdieping van de flat, stapten nietsvermo­edend in de lift. Beneden werden ze overvallen door het vuur. “De slachtoffe­rs zijn er waarschijn­lijk in geslaagd de liftdeur weer te sluiten. Daarna is de lift naar de derde etage gegaan.” De liftkooi had zich ondertusse­n gevuld met giftige rook. “Als de banken er niet hadden gestaan, was deze brand niet mogelijk geweest.” Stroomstor­ing in de lift lijkt de onderzoeke­rs niet waarschijn­lijk.

Volgens Crisislab voldeed het flatgebouw aan alle brandveili­gheidseise­n, waarbij wordt opgemerkt dat de wetgever in het Bouwbeslui­t onmogelijk rekening kan houden met brandstich­ting. Vivare neemt desondanks maatregele­n. Zo krijgen alle flats een elektrisch­e brandmelde­r. Er komen voorzienin­gen om verspreidi­ng van rook te vertragen en op de begane grond komt er een extra vluchtdeur die rechtstree­ks naar buiten voert. De Onderzoeks­raad voor Veiligheid is nog bezig met een onderzoek naar de fatale brand.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname