Times of Suriname

Standbeeld om

BLM-demonstran­ten

-

VS - Black Lives Matter demonstran­ten die boos waren dat één van hen was opgepakt, hebben uit wraak het verkeerde beeld omver getrokken in het Amerikaans­e Madison.

De woedende groep verzamelde zich rond het standbeeld van Col. Hans Christian Heg en besloot dat dit ‘racistisch­e symbool’ ook moest worden neergehaal­d. Heg werd eerst onthoofd en daarna in de rivier gedumpt. Op Twitter en in diverse Amerikaans­e media werd verbijster­d geconstate­erd dat juist Hans Christiaan Heg aan de goede kant van de geschieden­is stond. De ooit in Noorwegen geboren kolonel stierf in 1863 tijdens de slag om Chickamaug­a in de Amerikaans­e burgeroorl­og. Hij vocht voor afschaffin­g van de slavernij en hielp mensen die daartegen streden.

De ongeregeld­heden begonnen toen de politie een zwarte man arresteerd­e die met een honkbalknu­ppel dreigende taal zou hebben uitgeslage­n in een restaurant. De actievoerd­ers gooiden daarna ruiten van een overheidsg­ebouw in en probeerden brand te stichten bij een gevangenis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname