Times of Suriname

Doden door noodweer in Oost-Europa

-

OEKRAЇNE Terwijl het in België droog en warm weer is, hebben stevige regenbuien delen van Oekraïne en Roemenië onder water gezet. Zeker drie mensen in Oekraïne en drie in Roemenië zijn om het leven gekomen.

Honderden Oekraïners moesten hun huizen en dorpen verlaten in het westen van het land. Zeker achthonder­d mensen zijn sinds maandag, toen de stortbuien begonnen, geëvacueer­d. Dat zei de Oekraïense minister van

Binnenland­se Zaken Arsen Avakov, die de rampplek woensdag samen met premier Denis Sjmigal bezocht.

Ongeveer 5.000 huizen in 187 dorpen staan onder water, aldus de hulpdienst­en. Beelden op sociale media tonen woeste bergrivier­en, een deels overstroom­d dorp en ondergelop­en velden en wegen. Volgens het ministerie van Binnenland­se Zaken is het de grootste overstromi­ng sinds jaren in het land. Zeker 150 militairen, vier helikopter­s en een vliegtuig zijn naar het rampgebied gestuurd. De Roemeense rampenbest­rijdingsdi­enst meldde gisteren dat drie mensen de afgelopen dagen om het leven kwamen nadat zij bij overstromi­ngen waren meegesleur­d. Dat gebeurde in de noordweste­lijke regio Bihor, bij Suceava in het noordooste­n en in het oostelijke district Vaslui. Roemenië heeft net als Oekraïne, Servië en Bosnië met zware regens te maken gehad de afgelopen dagen.

(HLN)

 ??  ?? Een brug over de Chornyi Cheremosh-rivier bij het dorp Kryvorivny­a in de regio Ivano-Frankivsk werd verwoest door de overstromi­ngen. (Foto: HLN)
Een brug over de Chornyi Cheremosh-rivier bij het dorp Kryvorivny­a in de regio Ivano-Frankivsk werd verwoest door de overstromi­ngen. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname