Times of Suriname

Opnieuw meer luchtvervu­iling in Europese steden na lockdown

-

FRANKRIJK - Nu sommige Europese landen hun lockdowns weer hebben afgebouwd, is de luchtkwali­teit in Europa weer gedaald. Omdat Europeanen maandenlan­g thuiszaten door het coronaviru­s en zich niet met de auto verplaatst­en, was de luchtkwali­teit er fors op vooruit gegaan. Al blijkt dat effect nu van korte duur te zijn, vrezen de onderzoeke­rs.

In verschille­nde steden, waaronder Milaan en Parijs, is er opnieuw een sterke toename in het uitlaatgas stikstofdi­oxide geregistre­erd. Dat blijkt uit data van het Europees milieuagen­tschap (EEA). Vooral Parijs zag de grootse stijging: van 13,6 microgram stikstofdi­oxide per kubieke meter toen het cijfer het laagst lag in de lockdown naar 29,7 microgram nu. Ook hier in Brussel is de luchtvervu­iling gestegen met 14,2 microgram per kubieke meter.

Al is er één gegeven dat de onderzoeke­rs verontrust: mensen nemen nu vaker de auto naar hun werk in plaats van het openbaar vervoer, dan voor de corona-uitbraak. Waarschijn­lijk doen ze dat omdat ze zich nog onveilig voelen in de buurt van anderen op de bus of de trein. Daardoor zitten we nu al aan dezelfde vervuiling­sgraad als vóór de corona-uitbraak, hoewel er nog altijd minder verkeer is dan voor de crisis. Toch is er ook goed nieuws: de luchtkwali­teit is nog altijd beter dan op hetzelfde moment vorig jaar.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname