Times of Suriname

Britse tak Tata Steel mogelijk deels genational­iseerd

-

LONDEN - De Britse tak van Tata Steel staat op het punt om honderden miljoenen ponden aan staatssteu­n te ontvangen. Dat meldt zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Met het reddingspa­kket moeten duizenden banen worden behouden. Het zou de eerste forse lening zijn onder Project Birch, waarmee de Britse overheid strategisc­h belangrijk­e bedrijven die onder meer getroffen zijn door de coronacris­is wil helpen. Naar verluidt, gaat het om een staatsleni­ng van 500 miljoen pond, omgerekend ruim 553 miljoen euro. In overheidsk­ringen gaat het plan rond om, ‘onder specifieke omstandigh­eden’, de Britse staat zelfs mede-eigenaar te laten worden van de staalreus via converteer­bare leningen, aldus de FT. Dat zou voor het eerst in meer dan dertig jaar zijn.

Bedrijven die een beroep doen op Project Birch, moeten alle andere mogelijkhe­den hebben uitgeput. Ook staan er strenge voorwaarde­n tegenover. In het geval van Tata Steel onder meer over het vermindere­n van de CO2-uitstoot en personeels­garanties. Dat laatste ligt binnen Tata gevoelig, want het hoofdkanto­or in India wil juist banen in Europa schrappen – personeel van de vestiging in IJmuiden heeft om die reden al meerdere keren het werk neergelegd.

Bij Tata Steel werken in het Verenigd Koninkrijk ongeveer acht duizend mensen. De ondernemin­g bezit onder meer de grootste staalfabri­ek van het land in Port Talbot in Wales. De deal komt mogelijk al binnen enkele dagen rond, maar zou volgens bronnen ook nog zomaar kunnen mislopen. Tata Steel zelf wil niet reageren. “Het zou niet gepast zijn om commentaar te geven op lopende discussies met regeringen”, aldus de ondernemin­g.

De Britse staalindus­trie is de afgelopen jaren van de ene crisis in de andere geraakt.

Internatio­nale concurrent­ie, hoge productiek­osten en lage investerin­gen ondermijnd­en de sector. Door de tijdelijke sluiting van delen van de Britse economie als gevolg van de coronacris­is is de vraag van Britse autofabrik­anten en bouwlocati­es naar staal afgenomen.

Tata Steel heeft de publicatie van haar jaarcijfer­s gisteren inmiddels uitgesteld van 25 juni naar 29 juni. Een woordvoerd­er van Tata Steel Europe weet niet te zeggen of er een verband bestaat met het FTartikel. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname