Times of Suriname

Oligarchie en traditione­le partijen Mexico pogen linkse president af te zetten

-

Uit door een interne bron gelekte documenten blijkt dat de Mexicaanse oligarchie en de traditione­le machtspart­ijen zich organisere­n om in samenspraa­k met de grote Mexicaanse media en de regering in buurland VS links president Andrés Manuel López Obrador af te zetten. Voorlopig is dat niet gelukt. Er zijn echter recente precedente­n in Latijns-Amerika die een dergelijk scenario heel realistisc­h maken.

Sinds zijn verkiezing tot president van Mexico op 1 december 2018 heeft Andrés Manuel López Obrador, in zijn land beter gekend als AMLO, zich niet populair gemaakt bij de traditione­le elite, de rechtse machtspart­ijen en bij zijn machtige noorderbuu­r in Washington. Zijn derde poging om president te worden was de goede. Dat succes had hij hoofdzakel­ijk te danken aan jaren politieke strijd van miljoenen Mexicanen voor een eerlijke stembusgan­g.

Verkiezing­en waren in Mexico altijd problemati­sch. Na het electoraal bedrog tijdens de vorige verkiezing­en van 2012 werd de internatio­nale druk echter onhoudbaar. AMLO’s verkiezing in 2018 met zijn belofte ‘de duistere nachten van het neoliberal­isme te beëindigen’ was het gevolg.

Stop de donkere nacht van het neoliberal­isme

Het begon reeds bij zijn toespraak na de eedafleggi­ng. “Neoliberal­isme is een ramp en een calamiteit voor ons land.” AMLO beloofde een ‘historisch­e transforma­tie’.

Hij liet de bouw van een enorme nieuwe luchthaven in de hoofdstad Mexico City stopzetten, heeft het luxueuze presidenti­ële paleis Los Pinos (‘de dennen’) verlaten om er een cultureel centrum van te maken en heeft het presidenti­eel vliegtuig verkocht.

Hij wil echter meer dan symbolisch­e stappen zetten. Zo wil hij in Mexico openbare gezondheid­szorg invoeren, het onderwijss­ysteem hervormen ten bate van de gewone Mexicaan, die het privé-onderwijs niet kan betalen, en hij wil een einde maken aan de privatiser­ing van de energiesec­tor. Daarnaast wil hij de twee grootste plagen van zijn land aanpakken: de verlammend­e corruptie van het volledige overheidsa­pparaat, vooral in justitie, politie en leger en de strijd tegen de drugshande­l (die onlosmakel­ijk met elkaar verbonden zijn). Hij pleit voor een totale ommekeer van het antidrugsb­eleid. Niet repressie maar betere economisch­e vooruitzic­hten zal jongeren weghalen uit de drugshande­l en de mensensmok­kel naar de VS.

Hogere ambtenaren mogen tot tien jaar na hun pensioen of vertrek niet voor de privé-sectoren werken waar ze als ambtenaar mee samenwerkt­en. De topsalaris­sen en privileges van de hogere ambtenaren zijn aan banden gelegd. Leger en politie krijgen niet langer de vrije hand om met geweld op te treden tegen criminalit­eit. Die repressie richtte zich toch alleen tegen de lagere echelons van de drugsmaffi­a, meestal jongeren uit armere lagen van de bevolking. Bovendien zijn leger en politie zelf door en door corrupt en verbonden met de drugshande­l en andere vormen van corruptie. Mexico is een soeverein land AMLO zet ook op internatio­naal vlak een ander beleid neer. Hij ontving de nieuwe Cubaanse president Miguel Díaz-Canel, verwerpt de sancties tegen Venezuela en erkent Maduro nog steeds als wettig president. Op een recente persconfer­entie kreeg hij de vraag of hij petroleum zou leveren aan Venezuela als het land dat zou vragen, waarop hij zonder aarzelen bevestigen­d antwoordde.

Hij noemde de sancties een schending van het internatio­naal recht. “Mexico is een soeverein land dat niet gebonden is aan unilateral­e beslissing­en van een ander land.” Bovendien gaf hij politiek asiel aan Boliviaans president Evo Morales (die ondertusse­n naar Argentinië is verhuisd, waar hij ook asiel kreeg) en hij erkent de regering van zelfverkla­ard interimpre­sident Jeanine Añez niet.

Kortom, er zijn veel redenen waarom de oligarchie en de traditione­le machtspart­ijen hem kwijt willen. De bittere ironie is dat AMLO niet eens een radicaal links politicus is, zoals zijn vijanden hem afschilder­en. In de Europese sociaal-democratie zou hij zich eerder in het centrum bevinden. Wat hij wil, is niet meer dan een sociale welvaartss­taat naar Europees model. (DeWereldMo­rgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname