Times of Suriname

Inwoners Thaise stad kunnen huis niet uit vanwege agressieve apen

-

Een bizar gevolg van de corona-pandemie voor de inwoners van de Thaise stad Lopburi. Inwoners van de stad ten noordooste­n van Bangkok kunnen niet meer naar buiten omdat er groepen agressieve makaken door de stad trekken. De dieren hebben honger omdat er geen toeristen meer naar de stad komen.

De historisch­e stad Lopburi profiteerd­e tot het uitbreken van het coronaviru­s van de duizenden makaken in de stad. De dieren trokken de afgelopen jaren vanuit het nabijgeleg­en regenwoud naar de stad en werden daar een toeristisc­he trekpleist­er.

Veel toeristen voerden de ‘wilde’ dieren en namen selfies met ze. Maar omdat het aantal toeristen de afgelopen maanden terugliep tot bijna nul, door de uitbraak van het coronaviru­s, zijn de apen hongerig en zeer agressief. Die woede richt zich niet alleen op andere dieren, maar ook op de inwoners van de stad. Het zorgt zelfs voor ‘nogo’-zones. In maart doken al beelden op van honderden makaken die in de straten van de stad in groepen vochten om voedsel.

Het aantal makaken verdubbeld­e de afgelopen drie jaar tot 6000. Een verlaten bioscoop is het ‘hoofdkwart­ier’ van de beesten.

Inwoonster Kuljira Taechawatt­anawanna heeft haar terras met netten overhangen zodat de apen niet bij haar kunnen komen, zegt ze tegen de Britse krant The Guardian. “Wij leven in een hok en de apen leven buiten. Overal ligt poep, de stank is ondragelij­k, vooral als het regent”, zegt ze vanuit haar huis in het centrum van de 13de-eeuwse stad.

Veel inwoners voeren de dieren inmiddels om te voorkomen dat ze te agressief worden. Dat ongezonde voedsel zoals frisdrank, ontbijtgra­nen en snoep, zorgt dat de dieren volgens de inwoners veel meer paren. Hierdoor komen er weer meer dieren bij. De Thaise overheid is inmiddels begonnen om de makaken te vangen en ze te steriliser­en. Ze hopen vrijdag al 500 apen te hebben gesterilis­eerd.

(RTL Nieuws)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname