Times of Suriname

Opnieuw loopt restaurati­e mis in Spanje: “Die klunzen verknoeien het keer op keer”

-

Spaanse restaurati­e-experts kunnen het niet langer aanzien. Nu opnieuw een kunstwerk verbrod is bij een amateurist­ische restaurati­e, vragen ze de overheid om duidelijke regels. “Sommige politici geven geen moer om ons cultureel erfgoed.”

Er kan een nieuw item toegevoegd worden aan een bedenkelij­k rijtje van misgelopen restaurati­es in Spanje. Een privékunst­verzamelaa­r uit Valencia betaalde een meubelrest­aurateur 1.200 euro om een kopie van een fresco van de beroemde barokkunst­enaar Bartolomé Esteban Murillo te herstellen. Maar het resultaat is niet zoals gehoopt: het gezicht van de maagd Maria is onherkenba­ar verminkt.

Een slag in het gezicht voor restaurati­e-experts in Spanje, zo reageert Fernando Carrera, professor aan de Galicische School voor Conservati­e en Restaurati­e, aan The Guardian. “Ik denk niet dat deze man - of deze mensen restaurate­urs genoemd moeten worden. Laten we eerlijk zijn: ‘het zijn klunzen die het verknoeien.’ We zien dit keer op keer gebeuren. En het blijft maar voorvallen.”

Carrera roept de overheid op meer te investeren in de conservati­e van haar cultureel erfgoed. “Het moet niet bovenaan de lijst staan, zoals bijvoorbee­ld de gezondheid­szorg of tewerkstel­ling - er zijn belangrijk­ere dingen. Maar het gaat hier om onze geschieden­is.”

Het incident is het zoveelste in een lange rij faliekant afgelopen restaurati­eprojecten. Veel mensen herinneren zich ongetwijfe­ld de rampzalige restaurati­e van het fresco ‘Ecce Homo’. In 2012 besliste een bejaarde dame in het Spaanse Borja de muurschild­ering wat op te frissen. Het resultaat was er niet naar: het gezicht van Jezus Christus had meer weg van een aapje dan van een mens. De beelden gingen de wereld rond, de lamentabel­e restaurati­e schopte het zelfs tot toeristisc­he attractie. En ook de restaurati­e van de houten sculptuur van SintJoris, in de Spaanse stad Estella in 2018, is nog niet vergeten. Na de werken had zijn gezicht meer weg van dat van een Playmobil-mannetje.

(HLN/Fot:De Morgen)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname