Times of Suriname

Santokhi wil medio juli aan de slag gaan

-

PARAMARIBO - Het nieuwe kabinet onder leiding van VHP-voorzitter Chandrikap­ersad Santokhi gaat binnen drie weken aan de slag. Zowel vanuit regeringsk­ringen als door de aantredend­e coalitie wordt bevestigd dat president Desi Bouterse bereid is een maand eerder af te treden. Volgens Santhoki wil de nieuwe coalitie zo snel mogelijk overnemen, omdat de problemen waarin het land zit zorgwekken­d zijn.

Uit het overleg met Bouterse om te komen tot een soepele transitie, is er volgens Santokhi gebleken dat vooral de financiële problemen voor een ware ramp kunnen zorgen in vrijwel alle sectoren binnen de economie. “Aan de andere kant zien we andere uitdaginge­n, namelijk dat het land in een situatie zit van deadlines met betrekking tot terugbetal­ingen van rente en aflossinge­n. Die moeten allemaal plaatsvind­en in deze transitiep­eriode, waarbij er goed overleg is om na te gaan hoe we dit vraagstuk moeten oplossen”, zegt de aankomende president.

De nieuwe coalitie heeft in ieder geval een eigen financiele commissie samengeste­ld die op de achtergron­d modellen aan het uitwerken is over hoe om te gaan met de schuldenla­st en de verplichte aflossinge­n die zich achter elkaar aandienen. Zodra het nieuwe kabinet in functie is, gaat het crisisbele­id van start. “Hoewel er juridische bepalingen zijn met betrekking tot de periode van een regering, die allemaal vastgelegd zijn in wetten, hebben we overleg gehad met de regering, ook met de president, en uit alles blijkt dat ook de regering bereid is het bestuur eerder over te dragen aan de nieuwe coalitie”, Santokhi.

bevestigt

Maandag wordt het nieuwe parlement geïnstalle­erd en dit zal reeds meer handvaten geven aan de aankomende regering om enkele cruciale besluiten door te drukken. “Als wij eenmaal gekozen zijn als nieuwe coalitie in de leiding van het parlement, kunnen we vanuit het parlement officiële stappen ondernemen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname