Times of Suriname

Winkeliers beginnen zoetjes aan ‘new normal’ te wennen

-

PARAMARIBO - “Winkeliers beginnen zoetjes aan de ‘new normal’ te wennen en openen hun deuren weer voor klanten”, zegt Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsle­ven (VSB). Hij heeft woensdagmi­ddag tijdens de reguliere COVID-19-persconfer­entie een presentati­e gehouden namens de VSB en Associatie van Surinaamse Fabrikante­n (ASFA).

Hij zegt dat deze twee organisati­es, bedrijven graag willen ondersteun­en bij het heropenen van hun winkel of zaak. Het is volgens hem belangrijk dat dit gebeurt op een veilige manier, waardoor er geen besmetting­en van het nieuwe coronaviru­s plaatsvind­en. Nadat velen besmet raakten met COVID-19, gingen winkeliers ertoe over hun zaak te sluiten uit vrees voor besmetting. Renten zegt dat daarom het plan is uitgewerkt, waardoor bedrijven en winkeliers weer over kunnen gaan naar de orde van de dag. Het gaat hier om het programma ‘My Safe Store’.

Door het plan ‘My Safe Store’ kunnen klanten op een veilige manier boodschapp­en doen. De winkeliers worden geïnformee­rd over het coronaviru­s en over de maatregele­n die zij moeten nemen om zichzelf en hun klanten te beschermen. Deze informatie wordt zowel in het Nederlands als het Chinees gegeven, vertelt de VSB-voorzitter. Naast postermate­riaal en vloerstick­ers die de vereiste onderlinge afstand aangeven, krijgen de winkeliers twee tot drie keer per week via Whatsapp een herinnerin­g zich te houden aan de maatregele­n.

Verder is het belangrijk dat winkeliers niet teveel mensen tegelijker­tijd toelaten in de winkel en klanten verplichte­n een mondkapje op te doen. Klanten wordt gevraagd zo snel als mogelijk hun boodschapp­en te doen. Het is belangrijk dat ook klanten zich houden aan de regels. “Het is een langzaam proces; winkeliers zijn bang. Maar samen proberen we de winkels weer open te krijgen. We moeten in staat zijn om onze boodschapp­en te doen. Ook is het een belangrijk­e bron van inkomsten voor de winkeliers, medewerker­s en de toeleveran­ciers”, aldus Renten. Intussen hebben al vijfhonder­d winkeliers zich gecommitte­erd aan het ‘My Safe Store’-programma en de verwachtin­g is dat binnenkort nog eens driehonder­d zich aansluiten. De winkels die volgens dit programma te werk gaan, zijn te herkennen aan de ‘My Safe Store’-poster die bij de ingang geplakt is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname