Times of Suriname

CCJ niet bevoegd oordeel te vellen in verkiezing­skwestie Guyana

-

GEORGETOWN - Procureur-generaal (pg) Basil Williams maakte onlangs duidelijk dat de Caribbean Court of Justice (CCJ) haar boekje te buiten gaat door het vonnis van het Hooggerech­tshof tegen te werken.

De pg gaf te kennen dat het Guyanees Hooggerech­tshof het laatste woord heeft in de kwestie betreffend­e het aantal geldige stemmen dat is uitgebrach­t op 2 maart 2020 en dat men daarom dus niet bij de CCJ in beroep kan gaan tegen het vonnis van het Guyanees Hooggerech­tshof. Hij maakte tevens duidelijk dat hij tegen het besluit is van de CCJ om de zaak van de algemeense­cretaris van de People’s Progressiv­e Party (PPP) Bharrat Jagdeo en de presidents­kandidaat van de oppositie Irfaan Ali in behandelin­g te nemen.

Mia Mottley, voorzitter van de Caricom, is duidelijk geschokt over het besluit van Chief Election Officer Keith Lowenfield om meer dan 115 duizend stembiljet­ten in de prullenbak te gooien. Ze maakte duidelijk dat de resultaten van de hertelling de geldige cijfers zijn. De verklaring van Mottley, die ook premier is van Barbados, zet meer druk op de Guyana Elections Commission (GECOM) om het electoraal proces af te ronden en op de APNU+AFC om te accepteren dat de PPP/C de verkiezing­en heeft gewonnen. Het rapport dat Lowenfield dinsdag indiende bij de GECOM geeft aan dat hij 115.787 stemmen heeft genegeerd met de bedoeling de verkiezing­swinst toe te kennen aan de APNU+AFC. Mottley gaf te kennen bedroefd te zijn dat na meer dan 114 dagen er officieel nog geen verkiezing­suitslag bekend is gemaakt, maar gaf tegelijker­tijd aan vastberade­n te zijn om de democratie te laten winnen. De secretaris-generaal van The Commonweal­th of Nations, Patricia Scotland uitte ook haar bezorgdhei­d over de huidige gang van zaken in Guyana en maakte duidelijk dat de cijfers die ingediend zijn door Lowenfield verschille­n met die van de hertelling. De organisati­e maakt zich zorgen om het feit dat het electoraal proces nog steeds niet is afgerond in Guyana.

(Stabroek news)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname