Times of Suriname

Geen termijn in de wet om president te kiezen

-

PARAMARIBO - “In de wet is niet aangegeven binnen hoeveel tijd de president gekozen moet worden”, zegt bestuursku­ndige August Boldewijn

Volgens Boldewijn is in de wet niet aangegeven binnen welke termijn de president moet worden gekozen. Hij vertelt dat wanneer het nieuwe parlement is aangesteld, pas dan de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) zal aangeven welke mensen zich kandidaat zullen stellen voor het presidents­chap. Deze kandidaten moeten ondersteun­d worden door ten minste zeven parlementa­riërs. Hierna kan de voorzitter van het parlement overgaan tot het uitschrijv­en van de presidents­verkiezing.

De bestuursku­ndige geeft aan dat de president in het parlement met tweederde meerderhei­d wordt gekozen. Indien er bij de eerste verkiezing geen president is gekozen, wordt een tweede verkiezing gehouden in DNA. Als de president nog niet is gekozen, dan zal de verkiezing plaatsvind­en binnen de Verenigde Volks Vergaderin­g. Hierbij wordt de president bij gewone meerderhei­d gekozen.

Boldewijn legt uit dat nadat het parlement op 29 juni is aangesteld, het bijkans een maand kan duren voordat de nieuwe president gekozen zal worden en een nieuwe regering kan worden aangesteld. Hij stelt dat er in deze periode heel veel kan gebeuren; zo kan iemand plotseling ziek worden, sterven, of gezien de huidige situatie zelf geïnfectee­rd raken met het coronaviru­s en een kandidaat kan plotseling zeggen dat hij zich terugtrekt. Hij vertelt dat het dan de taak is van het Centraal Hoofdstemb­ureau om dan een opvolger te zoeken voor de persoon. “Al deze zaken kunnen ervoor zorgen dat de verkiezing langer op zich kan laten wachten omdat die pas kan plaatsvind­en als alle 51 leden aanwezig zijn”, zegt Boldewijn.

Ondertusse­n heeft de komende coalitie bij monde van Chandrikap­ersad Santokhi aangegeven, dat met de gaande coalitie is afgesproke­n dat rond 15 juli de overdracht van regeermach­t zal plaatsvind­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname