Times of Suriname

SOvA maakt pijnpunten kenbaar aan Hof van Justitie

-

PARAMARIBO – De Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA) heeft deze week een schrijven gericht aan het Hof van Justitie ter verbeterin­g van de rechtsgang. In het schrijven worden enkele pijnpunten aangehaald waarmee advocaten te maken krijgen.

De advocatenv­ereniging geeft aan dat advocaten al enige tijd geen rollen meer ontvangen. Op de COVID-pagina van het hof is er wel wat informatie hierover, maar niet alle informatie. Zij vraagt de Griffie der Kantongere­chten erop te attenderen om de rollen naar de advocaten te versturen wanneer zaken voor behandelin­g staan, zodat zij weten wanneer en welke zaken worden behandeld.

“Het verzoek aan u is om de Griffie der Kantongere­chten op te dragen om de uitgewerkt­e rollen naar ons te verzenden, zodat ook wij kunnen weten wat de stand van onze zaak is. Sommige zaken komen wel voor, andere komen niet voor; griffiers bereiken is nog altijd moeilijk. Als de conclusies zijn ingediend, krijgen wij niet direct een datum waarop de volgende handeling plaatsvind­t (behalve bij kort geding waarin vooraf een afconclude­erschema is bepaald). Wij moeten dan steeds elke rol checken en kijken of die zaak voorkomt. Soms worden wij niet bericht dat een zaak voor uitspraak staat, dus weten wij niet of er wel/geen uitspraak is gekomen en indien niet, naar wanneer die is uitgesteld”, vermeldt SOvA.

Advocaten kunnen daardoor hun interne zittingena­dministrat­ie niet up to date houden. Ook zouden alle rollen naast of in plaats van te mailen ook op de website van zowel het Hof van Justitie als op die van de SOvA geplaatst kunnen worden en na die specifieke zitting, een aangepaste rol met alle data. Volgens de advocatenv­ereniging krijgen advocaten bij schrifteli­jke verzoeken niet in alle gevallen een bericht van de desbetreff­ende griffiers. Het is enigszins verwarrend dat de units allen afwijkende maatregele­n hanteren.

“Enige harmoniser­ing hierin is noodzakeli­jk; dat een harmonisat­ie van indiening, behandelin­g en vonnis voor procedures die schrifteli­jk kunnen plaatsvind­en gewenst is met optimale inzet van moderne middelen. Gezien het potentiele gevaar dat COVID-19 in gesloten ruimtes zelfs bij het hanteren van twee meter afstand kan voorkomen, is het voorts van belang om zoveel als mogelijk lijfelijke aanwezighe­id en fysieke afgifte van stukken te mijden en over te gaan tot een verdergaan­de inzet van de beschikbar­e moderne communicat­iemiddelen zoals Skype, Zoom, e-mail en telefoon.”

Zij wijst erop dat in artikel 136 lid 2 van de Grondwet en het Wetboek van Burgerlijk­e Rechtsvord­ering spreken dan wel van de verplichti­ng tot openbare zittingen en de verplichti­ng tot de openbare uitspraak van vonnissen en beschikkin­gen, echter het medium waarmee de openbaarhe­id moet worden bewerkstel­ligd wordt daarmee niet per se beperkt tot lijfelijke zittingen en is het ook geoorloofd om dit via moderne communicat­iemiddelen te doen. Voor de advocaten wordt het niet kunnen indienen van nieuwe zaken als zeer frustreren­d ervaren daar het voor ernstige inkomstend­erving zorgt. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname