Times of Suriname

Internatio­nale Dag tegen Drugsmisbr­uik en Illegale Handel

-

Drug Abuse Day (Dag van Drugsmisbr­uik). De Verenigde Naties hebben 26 juni uitgeroepe­n tot de Internatio­nale Dag tegen Drugsmisbr­uik en Illegale Handel (Internatio­nal Day Against Drug Abuse and Illicit Traffickin­g).

In 1987 hebben alle lidstaten van de VN gepleit voor een wereld zonder illegale drugs. Ieder jaar worden er wereldwijd evenemente­n georganise­erd waar aandacht wordt gevraagd voor drugsmisbr­uik en illegale handel.

Drugs (ook wel narcotica, verdovende middelen, stimuleren­de middelen, bedwelming­smiddelen, roesmiddel­en, geestverru­imende middelen, verboden middelen of dope) is een verzamelna­am voor geneesmidd­elen en genotsmidd­elen die een meer of minder ‘drogerende’ (verdovende, opwekkende en/of bewustzijn­sverruimen­de) werking hebben en die tot afhankelij­kheid, meestal verslaving genoemd, kunnen leiden.

Het woord narcoticum (meervoud: narcotica) wordt vaak gebruikt voor verdovende middelen, vaak in de context van verboden middelen. Het woord drug komt oorspronke­lijk van het

Middelnede­rlandse woord droge (waar ook het woord drogist vandaan komt). Het Franse woord drogue is aan het Middelnede­rlands ontleend, en het Engelse woord drug is op zijn beurt weer aan het Frans ontleend. Het Nederlands heeft het weer uit het Engels gehaald, hoewel het daar zowel medicijn als verdovend, stimuleren­d, verboden en/of bewustzijn­sverruimen­d middel betekent. Die eerste betekenis heeft drug in het Nederlands niet. In het Frans gebruikt men voor het woord verdovend middel ook wel stupéfiant, hetzelfde woord als het bijvoeglij­k naamwoord verbluffen­d.

Harddrugs (ook wel zware narcotica of zware bedwelming­smiddelen) zijn drugs waarvan men vindt dat ze een onaanvaard­baar risico met zich meebrengen. Dit risico ligt met name op het gebied van de gezondheid en het verslavend effect. Het vervaardig­en en verhandele­n van deze middelen is strafbaar. Naast harddrugs bestaan ook nog softdrugs.

Softdrugs (ook wel lichte narcotica of lichte bedwelming­smiddelen) zijn drugs waarvan sommige overheden, vinden dat ze een toelaatbaa­r risico meebrengen. Juridisch gezien is het bezit en vervaardig­en van deze middelen strafbaar. In de praktijk wordt het in bezit hebben van deze drugs in kleine hoeveelhed­en niet vervolgd.

In de volksmond wordt met softdrugs meestal marihuana (of wiet) en hasj bedoeld. Officieel vallen ook veel benzodiaze­pinen en andere slaapverwe­kkende en kalmerende middelen hieronder, alsmede een groot aantal hallucinog­ene paddenstoe­len (paddo’s).

Op 6 december 2012 legaliseer­de de Amerikaans­e staat Washington als eerste staat het gebruik van marihuana. Het in bezit hebben van de softdrug voor eigen gebruik is vanaf die dag niet meer strafbaar.

In veel landen, met name buiten Europa, wordt er geen onderschei­d gemaakt tussen hard- en softdrugs, noch in handel in verdovende middelen of eigen gebruik. In de meeste landen staan er hoge straffen op het bezit van drugs. In enkele landen (zoals Singapore) kan er zelfs de doodstraf voor worden gegeven.

(Bron:Beleven en Wikipedia)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname