Times of Suriname

Minder rechters om achterstan­d weg te werken

-

DEN HAAG - De rechtspraa­k denkt voor eind 2021 de achterstan­d in strafzaken die door corona niet konden worden behandeld, weg te kunnen werken. Het gaat in totaal om 17 duizend strafzaken, waarvan 3000 zaken die in hoger beroep lopen.

Dat maakten de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraa­k Henk Naves, OM-topman Gerrit van der Burg en de Rotterdams­e rechtbankp­resident Robine de Lange-Tegelaar woensdag bekend.

Er zullen meer zaken worden afgedaan door 1 rechter in plaats van 3 en het Openbaar Ministerie verwacht zelf veel meer te kunnen afdoen met een strafbesch­ikking, zonder tussenkoms­t van de rechter. Hoewel de mogelijkhe­id voor verdachten om een rechterlij­k oordeel te vragen altijd openblijft.

Daarnaast werken rechters die op het punt stonden met pensioen te gaan langer door. Meerdere rechters die recent zijn gestopt met werken komen tijdelijk terug. Volgens Naves stroomt zijn mailbox nu al vol met aanbieding­en. In totaal moet dat 100 rechters extra opleveren. De opstapelin­g van strafzaken die bleven liggen door corona kwam bovenop de achterstan­d van bijna 30 duizend zaken die er al was.

Het Openbaar Ministerie denkt dat ongeveer 4000 zaken zich lenen voor een afdoening buiten de rechter om. Het OM kan geen gevangenis­straffen opleggen, dat kan alleen de rechter. Het OM kan wel boetes tot 2000 euro opleggen, taakstraff­en van maximaal 180 uur, ontzegging­en van de rijbevoegd­heid en gedragsaan­wijzingen, zoals stadion- en gebiedsver­boden.

In de 4000 gevallen die het OM zelf wil afhandelen gaat het om zaken waarin geen sprake is van heftige gevolgen voor slachtoffe­rs of grote beroering in de maatschapp­ij. Advocaten zijn over het algemeen geen voorstande­rs van strafbesch­ikkingen door het OM. Verdachten zijn zich er soms niet van bewust dat ze ook op die manier een strafblad oplopen. Volgens Naves is de Orde van Advocaten wel nauw betrokken geweest bij de beslissing­en om de corona achterstan­d te kunnen wegwerken.

Van der Burg zegt dat er ook goede redenen voor verdachten kunnen zijn om juist wel voor deze manier van afhandelin­g te kiezen: het gaat sneller dan een gang naar de rechter en de behandelin­g vindt achter gesloten deuren plaats, zonder pers en publiek. Wie het niet eens is met de door het OM voorgestel­de strafbesch­ikking, kan nog steeds naar de rechter stappen, zeggen Naves en Van den Burg. “Het primaat blijft bij de rechter.” Het afdoen van zaken door een alleenzitt­ende politierec­hter in plaats van door een meervoudig­e kamer met 3 rechters moet ook snelheid opleveren. Politierec­hters kunnen in tegenstell­ing tot het OM wel celstraffe­n opleggen, maar van maximaal een jaar. De Lange: “In 30 procent van de zaken bij meervoudig­e kamers wordt die 1 jaar niet gehaald. Dat biedt dus mogelijkhe­den.”

Zaken met veel impact op de maatschapp­ij, zeden- en jeugdzaken en zaken waarin slachtoffe­rs ernstig gewond zijn geraakt of zelfs zijn overleden, blijven door meervoudig­e kamers behandeld worden.

Het seponeren van zaken blijft een sluitstuk, benadrukt Van der Burg. Er wordt alleen besloten om iemand niet te vervolgen als het strafbare feit enkele jaren oud is, eenvoudig van aard is, er geen slachtoffe­rs zijn en geen gevaar voor herhaling is. Als de voorraad af te handelen zaken niet slinkt, kunnen er tijdelijk in die gevallen meer sepotbesli­ssingen volgen. Van der Burg: “Het kan niet zo zijn dat er een totaal verstopte strafrecht­keten ontstaat met oude strafzaken.” Publiek is voorlopig nog niet welkom in de gerechtsge­bouwen. Zittingsza­len zijn doorgaans ruim genoeg om meerdere mensen toe te laten op anderhalve meter afstand van elkaar, maar dat geldt niet voor de gangen. Volgens De Lange wordt nog druk nagedacht over oplossinge­n. “Misschien moeten we naar een systeem van aanmelding­en vooraf toe.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname