Times of Suriname

Rechtbank legt celstraffe­n tot 30 jaar op in moordzaak Den Hoorn

-

DEN HAAG Hoofdverda­chte Vincent de B van de moord op Wil Vogelaar in Den Hoorn heeft dertig jaar gevangenis­straf gekregen. Medeverdac­hten Daniëlle van H en Gijsbert S werden gisteren door de rechtbank in Den Haag veroordeel­d tot gevangenis­straffen van respectiev­elijk vijftien en vier jaar.

De drie werden in februari 2018 opgepakt, een maand na de moord op de 59-jarige Vogelaar, waarvoor de verdachten geen motief hadden. Het slachtoffe­r werd op 22 januari 2018 in zijn woning aan het Kloosterpa­d in het ZuidHollan­dse dorp Den Hoorn gevonden. Hij was geschopt, geslagen, met tape vastgebond­en en gestoken. De B was onder invloed van drugs tijdens de moord.

De rechtbank sprak van een uitzonderl­ijke gruwelijkh­eid en wreedheid. De rechter noemde Vogelaar “een fragiele man met een broze gezondheid. Hij is bezocht in zijn woning door mensen die hij kende en vertrouwde en werd onverhoeds geconfront­eerd met gruwelijk geweld”. Daniëlle van H werd veroordeel­d tot een gevangenis­straf van vijftien jaar, gelijk aan de eis van de officier van justitie. Zij reed De B voorafgaan­de aan de fatale steekparti­j naar de woning van het slachtoffe­r, terwijl ze wist dat hij van plan was om Vogelaar te vermoorden. Zij is veroordeel­d voor medeplicht­igheid. Medeverdac­hte Gijsbert S werd veroordeel­d tot een gevangenis­straf van vier jaar, onder meer omdat hij het slachtoffe­r ook heeft geschopt.

Het Openbaar Ministerie had vorige maand gevangenis­straffen tot vijftien jaar geëist tegen de twee mannen en de vrouw. De aanklager eiste tegen De B een gevangenis­straf en tbs met dwangverpl­eging. De rechtbank heeft de straf voor De B verdubbeld in het vonnis door alle straffen voor de afzonderli­jke feiten op te tellen. Zo krijgt hij acht jaar cel voor de woningover­val, twee jaar voor het vastbinden van de man en twintig jaar voor de uiteindeli­jke moord. De persrechte­r zegt daarover: “Justitie heeft 15 jaar geëist. Dat is voor een moord te weinig. De rechtbank gaat bij moord uit van een straf van 18 tot 22 jaar. We komen uit op 20 jaar, omdat het op gruwelijke wijze is gebeurd.” De B weigerde mee te werken aan een persoonlij­kheidsonde­rzoek. De rechtbank, die sprak van een laaghartig­e moord, acht hem volledig toerekenin­gsvatbaar.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname