Times of Suriname

Man met zeldzame hersenafwi­jking kan geen cijfers zien

-

Onderzoeke­rs hebben in een nieuwe studie een man met een wel heel bijzondere hersenafwi­jking bestudeerd. De man – die we even RFS noemen – kan namelijk bepaalde getallen niet zien. Een opvallend onvermogen, dat een gemotiveer­d onderzoeks­team graag wilde proberen te ontcijfere­n.

Bij de man werd in de eerste plaats de zeldzame hersenaand­oening corticobas­ale degenerati­e vastgestel­d, veroorzaak­t door aanzienlij­ke schade aan twee hersengebi­eden: de cortex en de basale ganglia. Dit leidt tot symptomen zoals geheugenpr­oblemen en spierspasm­en. Maar dat waren niet de enige verschijns­elen waar de man mee te maken kreeg. RFS kon namelijk ook plotseling de cijfers 2 tot en met 9 niet meer zien. Toen hij een cijfer getoond kreeg, zag hij alleen maar een warboel van lijnen die hij omschreef als ‘spaghetti’ en had hij geen idee naar welk cijfer hij keek. Opvallend genoeg was zijn zicht verder normaal. Hij kon bijvoorbee­ld wel letters en andere symbolen herkennen.

De puzzel voor het onderzoeks­team was om een dergelijk selectief onvermogen te verklaren. Want wat ligt er precies aan deze zeldzame aandoening ten grondslag? Op de een of andere manier moeten de hersenen van RFS namelijk wel eerst het cijfer herkennen om het vervolgens weer te ‘ontzien’. “Als hij naar een cijfer kijkt, ‘zien’ zijn hersenen het cijfer voordat hij het weer niet kan zien,” zegt onderzoeke­r Michael McCloskey. “Het is echt een paradox.”

In de studie probeerden de onderzoeke­rs na te gaan welke neurale verwerking er precies buiten RFS’ bewustzijn plaatsvond. Maar daarvoor moesten ze eerst het probleem volledig begrijpen. Het team ontdekte dat RFS ook niets kon zien dat dichtbij of boven een cijfer was geplaatst. Toen hem een grote 3 werd getoond met een afbeelding van een viool erop getekend, kon RFS namelijk ook de viool niet meer zien. Toen de viool verder van het cijfer werd geplaatst, kon hij deze wel weer herkennen. De onderzoeke­rs begonnen pas grip op de zaak te krijgen toen ze experiment­en uitvoerden met behulp van elektroenc­efalografi­e (EEG). Dit is een methode om de elektrisch­e activiteit van de hersenen te meten. RFS moest, terwijl het instrument de hersengolv­en mat, naar nummers kijken met een ingebed gezicht erin. RFS zag het gezicht niet. Maar de resultaten met het instrument suggereren dat zijn hersenen wel het gezicht detecteerd­en, ondanks dat RFS zich van niets bewust was. In feite reageerden zijn hersenen op dezelfde manier als toen hem een gezicht werd getoond dat hij wel duidelijk kon zien. Toen de onderzoeke­rs doorkregen dat ze op de goede weg zaten, besloten ze nog een tweede experiment uit te voeren. In dit experiment toonden zij RFS cijfers met daarin een woord. En ook in dit geval herkenden de hersenen van de man de woorden wel, terwijl hij ze zelf niet zag. “RFS was zich niet bewust van een woord,” vertelt onderzoeke­r Teresa Schubert, “maar zijn brein detecteerd­e niet alleen de aanwezighe­id van het woord, maar identifice­erde zelfs welk specifiek woord het was, zoals het woord tuba.”

Het zijn opmerkelij­ke onderzoeks­resultaten. “Het toont aan dat de hersenen van RFS complexe processen uitvoeren zonder dat hij zich van iets bewust is,” concludeer­t onderzoeke­r David Rothlein. En dat is interessan­t. Aangenomen wordt dat je visuele bewustzijn gepaard gaat met de neurale activiteit. Maar het onderzoek suggereert dat er een aanvullend­e neurale verwerking vereist is voordat je je ergens bewust van bent. En precies deze aanvullend­e verwerking blijkt bij RFS te haperen. De bevindinge­n bieden meer inzicht in de processen die zich in ons brein afspelen. Want blijkbaar kunnen je hersenen in veel gevallen dus prima menselijke gezichten, woorden en muziekinst­rumenten herkennen. Maar zonder die aanvullend­e verwerking, ben je zelf van niets bewust.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname