Times of Suriname

Samensmelt­ing van mysterieus object met zwart gat verrast onderzoeke­rs

-

Fusies tussen twee zwarte gaten of twee neutronens­terren zijn ondertusse­n bekend. Hier komen zwaartekra­chtsgolven uit voort die onderzoeke­rs met krachtige instrument­en zoals LIGO of Virgo kunnen detecteren. Maar in een recent geobservee­rde fusie blijkt een mysterieus object betrokken te zijn geweest. Een object met een vrij eigenaardi­ge massa.

Als de zwaarste sterren sterven, vallen ze onder hun eigen zwaartekra­cht uit elkaar en laten zwarte gaten achter. Wanneer sterren die iets minder zwaar zijn ter ziele gaan, exploderen ze in een supernova. Wat achterblij­ft, zijn de dichte en dode resten van sterren die neutronens­terren worden genoemd. De zwaarst bekende neutronens­ter heeft niet meer dan 2,5 keer de massa van onze zon. Het lichtste bekende zwarte gat is ongeveer vijf zonmassa. En dat stelt astronomen voor een prangende vraag: bestaan er ook objecten die hier qua massa precies tussenin liggen?

Ja, zo stellen onderzoeke­rs nu. Op 14 augustus 2019 pikten astronomen de zwaartekra­chtsgolven op van een samensmelt­ing van een onbekend object en een zwart gat van zo’n 23 zonmassa. Het mysterieuz­e object blijkt 2,6 keer de massa van onze zon te hebben. En dat is interessan­t. Het betekent namelijk dat het object te licht is voor een zwart gat en juist weer te zwaar voor een neutronens­ter. “Dit compacte object in de massakloof is een complete verrassing,” zegt onderzoeke­r Vicky Kalogera.

De precieze aard van het object blijft tot op heden in nevelen gehuld. “Hoewel we het object niet met overtuigin­g kunnen classifice­ren, moet het wel de zwaarst bekende neutronens­ter of het lichtst bekende zwarte gat zijn,” gaat Kalogera verder. “Het zou een neutronens­ter kunnen zijn die samenvloei­t met een zwart gat. Dit is een opwindende mogelijkhe­id die theoretisc­h is voorspeld, maar nog niet in het echt is waargenome­n. Maar met een massa van 2,6 keer die van onze zon, is het object eigenlijk te zwaar voor een neutronens­ter. Het zou dus ook het lichtste zwarte gat kunnen zijn dat ooit is gedetectee­rd. “Hoe dan ook, het is recordbrek­end.”

Maar dat is nog niet eens het enige bijzondere. Voordat de twee objecten samensmolt­en, verschilde­n hun massa met een factor 9. En dat is ongekend. Dit behelst dan ook de meest extreme massaverho­uding ooit. “Deze opwindende en ongekende bevindinge­n dagen alle astrofysis­che modellen uit die licht proberen te werpen op de oorsprong van dit soort gebeurteni­ssen,” zegt onderzoeke­r Mario Spera. “We zijn er vrij zeker van dat het universum ons voor de zoveelste keer vertelt dat onze ideeën over hoe compacte objecten ontstaan, evolueren en samenvloei­en nog steeds erg vaag zijn.”

Of de onderzoeke­rs ooit zullen achterhale­n of het mysterieuz­e object een neutronens­ter of zwart gat is? Waarschijn­lijk wel. Toekomstig­e waarneming­en met LIGO en mogelijk andere krachtige telescopen zouden namelijk vergelijkb­are gebeurteni­ssen kunnen opvangen. En dat zou helpen om te achterhale­n of er mogelijk nog meer objecten bestaan in de waargenome­n massakloof. “De massakloof is al tientallen jaren een raadselach­tige puzzel,” zegt onderzoeke­r Pedro Marronetti. “En we hebben nu voor het eerst een object ontdekt dat er precies invalt.” Of het object dus een zware neutronens­ter is of juist een licht zwart gat; de ontdekking is hoe dan ook de eerste in een nieuwe klasse van binaire fusies. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname