Times of Suriname

Verlengen ‘total lockdown’ zou funest zijn voor kleine ondernemin­gen

-

PARAMARIBO - Indien de ‘total lockdown’ verlengd zou worden, zou dit grote gevolgen hebben voor kleine ondernemin­gen. Ruim 25 procent van deze ondernemin­gen zou dan over de kop gaan. Dit zei Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsle­ven (VSB), woensdag tijdens de COVID-19-persconfer­entie.

Hij zegt dat vooral bedrijven uit de toerismese­ctor zwaar hebben geleden of lijden vanwege de coronacris­is. Ondernemin­gen binnen deze branche ontberen al ruim vier maanden inkomsten, omdat die gesloten moeten zijn. Terwijl aan de andere kant de werknemers uit deze sector hun salaris gewoon uitbetaald moeten krijgen. De voorzitter zegt dat het geenszins zo is, dat het bedrijfsle­ven het weder opstarten van de economie belangrijk­er acht dan de gezondheid van mensen oftewel de werknemers. Volgens hem moet een balans gevonden worden tussen economisch­e activiteit­en en de gezondheid van de werknemers.

De voorzitter legt uit dat niet alle bedrijven in staat zijn om in deze moeilijke periode hun werknemers door te betalen. Voor grote bedrijven die voldoende reserves hebben opgebouwd, is dat wel mogelijk, maar aan de andere kant kunnen de kleinere bedrijven die al maanden inkomsten ontberen, dit niet. Hij zegt verder dat bepaalde werkgevers daarom genoodzaak­t zijn hun medewerker­s eerst te vragen verlof op te nemen, vervolgens hen te vragen genoegen te nemen met minder salaris en dan komt de derde onvermijde­lijke stap van ontslag, als dit te lang duurt en er geen inkomsten zijn.

Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikante­n (ASFA), die ook aanwezig was op de persconfer­entie, erkent hetgeen de VSBvoorzit­ter aanhaalt.

Volgens Renten zal er een herstructu­reringspro­gramma moeten komen, voor een goed vangnet voor sociaalzwa­kkeren en stimulerin­g aan bedrijven om weer te kunnen ondernemen. Hoelang het zal duren voor de economie zich herstelt, zal volgens Renten afhangen van de beleidspro­gramma’s die de komende regering zal uitvoeren en hoelang deze pandemie voortduurt. “Sommige sectoren zullen langer last ondervinde­n dan andere”, aldus de VSBvoorzit­ter.

Bilkerdijk zegt dat kleine ondernemin­gen een financiële injectie nodig hebben van de overheid. Er is met het Ministerie van Financiën gesproken over financieri­ngsopties voor bedrijven door het opzetten van een productief­onds van SRD 300 miljoen. “Voor ons gaat het om twee zaken: een financiële injectie van door COVID-19 getroffen bedrijven, waarvan de meeste in de toerisme-industrie zitten. En een handreikin­g in termen van soft loans. Daarvoor zou het productief­onds worden ingezet, zodat de economie weer kan aanzwengel­en”, aldus de ASFA-voorzitter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname