Times of Suriname

Overleg tussen werkgever en werknemer belangrijk tijdens COVID-19

-

PARAMARIBO – Overleg tussen werkgever en werknemer is van groot belang gedurende de COVID-19-crisis. Zo laat Rowan Noredjo, onderdirec­teur Arbeidsmar­kt van het Ministerie van Arbeid, doorscheme­ren tijdens de reguliere COVID-19-persconfer­entie. Reagerend op vragen vanuit de samenlevin­g zegt de functionar­is dat er niet gesneden kan worden in de medische kostenverz­ekering noch mag de werkgever de werknemer verplichte­n thuis te blijven ten koste van diens verlofdage­n. De arbeidsfun­ctionaris adviseert overleg tussen partijen.

“De werkgever mag de werknemer niet verplichte­n verlof op te nemen, dat moet altijd in overleg tussen de twee partijen”, aldus onderdirec­teur Noredjo. Het Ministerie van Arbeid is zich ervan bewust dat de coronacris­is een druk legt op bedrijven, maar volgens de functionar­is moeten er goede overlegmom­enten zijn tussen werkgever en werknemer. Als het gaat om het vermindere­n van het loon van de werknemer, is het volgens Noredjo in deze periode verstandig dat partijen vaker in dialoog treden. “Er moet dan begrip worden getoond vanuit de werkgever en de werknemer.”

De arbeidsfun­ctionaris zegt dat de regering een voorzienin­g heeft getroffen voor gevallen waarbij de werkgever niet in staat is de lonen uit te betalen voor de komende of afgelopen maanden. Het gaat erom dat zo een werknemer een aanvraag kan indienen voor financiële bijstand uit het Noodfonds. Men kan dan in aanmerking komen voor een bedrag van SRD 1500. Vooralsnog zijn er redelijk veel aanvragen van werknemers die ontslagen zijn of geen loon kunnen ontvangen.

Ten aanzien van de medische kosten benadrukt de onderdirec­teur dat die, voor degenen die geen cao hebben, is geregeld bij de Basiszorg, waarbij de werkgever en de werknemer elk 50 procent moeten opbrengen. Indien men minder kan opbrengen, is het afhankelij­k van wat vooraf is afgestemd of wat is afgesloten bij de verzekerin­g. “Vermindere­n van de verzekerin­g zou eigenlijk niet moeten kunnen”, benadrukt de functionar­is. Hij voegt eraan toe dat men voor een minimaal bedrag verzekerd wordt.

Noredjo zegt dat het Ministerie van Arbeid erop toeziet dat alle arbeidswet­ten gehandhaaf­d worden door de werkgever en werknemer. Klachten worden binnen een dag afgehandel­d en er wordt advies gegeven aan de klachtgeve­r. Beide partijen worden dan opgeroepen, waarbij wordt nagegaan welke arbeidswet­ten eventueel zijn overtreden. Het ministerie kan optreden indien mocht blijken dat de rechten van de werknemer worden geschonden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname