Times of Suriname

Internatio­nale Dag van de Zonnebril

-

Nu de wereld door klimaatver­andering stukken warmer wordt, is er één wondermidd­el dat ons beschermt tegen de zon, de zonnebril. Die is belangrijk voor beschermin­g, maar tegenwoord­ig ook een mode-item. Op 27 juni is het de Internatio­nale Dag van de Zonnebril en dan staat het voorwerp uhm .... in het zonnetje!

De Dag van de Zonnebril heeft geen duidelijke oprichter of oorsprong, maar is door de jaren heen gaan leven op sociale media. Inmiddels doen opticiens over de hele wereld mee aan deze dag, door kortingen te geven op zonnebrill­en, maar er wordt ook veel voorlichti­ng gegeven over het belang van een goede zonnebril en waar je op moet letten bij het kopen ervan. Ook zit er een interactie­f element aan deze dag. U kunt dan een #SunGlassSe­lfie maken (een selfie met een zonnebril op) en die delen op Facebook.

Een zonnebril is een hulpmiddel dat het licht dat in de ogen valt, tempert. Dat is veelal rustiger aan de ogen. Sommige zonnebrill­en zijn ontworpen om schadelijk ultraviole­t licht tegen te houden. Ultraviole­t licht kan het oog irriteren en ook permanente veranderin­gen in het oog veroorzake­n, onder andere grijze staar.

Zonnebrill­en worden veelal in vijf CE-categorieë­n, met nummers 0-4 ingedeeld om aan te geven hoeveel licht tot 380nm doorgelate­n wordt, waarbij de schaal van 0 (tot 20 procent absorptie van het licht) tot 4 (92-97 procent lichtabsor­ptie) loopt. De CE-waarde wordt echter niet per brillensoo­rt door een onafhankel­ijk instituut getest. Medisch gezien zijn ook andere golflengte­s relevant. Het UV400 label suggereert een test in die richting, maar is niet gestandaar­diseerd. Verder is medisch gezien ook de hoeveelhei­d licht die langs het montuur in de ogen valt relevant.

Een zonnebril is niet geschikt om in de zon te kijken; dat kan alleen met een eclipsbril of een lasbril met minimaal factor 14.

Tegenwoord­ig zijn er ook zonnebrill­en op de markt met een houten montuur. Lenzen zijn gekleurd of donker gemaakt. De kleur van de lenzen varieert, maar groen, grijs en bruin worden veel gebruikt. Dit omdat deze kleuren de kleurwaarn­eming het minst verstoren. De kleur van de brilglazen reduceert het zichtbare licht en beschermt tegen helderheid. De kleur heeft echter geen effect op de UV-beschermin­g. Het zijn dus niet per se de donkere glazen die het best beschermen.

Grijze lenzen worden beschouwd als neutraal, omdat deze het contrast niet verbeteren noch de kleurwaarn­eming verstoren. Groene lenzen zijn voor foutloze visie en comfort. Rode lenzen zijn geschikt voor situaties met matig of weinig licht, omdat deze het contrast verbeteren, hoewel ze de kleurwaarn­eming verstoren. Oranje en gele lenzen hebben de grootste contrastve­rbetering en diepte waarneming, maar verstoren de kleurwaarn­eming. Bij koperkleur­ige lenzen worden contrasten verhoogd en ze hebben een hoge roodfactor: verkeers-en remlichten zijn gemakkelij­ker te zien. Niet alle kleuren zijn geschikt voor gebruik in het verkeer.

Polarisere­nde lenzen bevatten naast een UVfilter ook een polarisati­efilter. Hierdoor bestaat het licht dat de drager waarneemt vooral uit verticaal gepolarise­erd licht.

Het voordeel van het wegfiltere­n van de horizontaa­l gepolarise­erde lichtstral­en heeft te maken met de reflectie van licht. Als licht op bijvoorbee­ld water valt dan zal een deel van dat licht reflectere­n en een ander deel zal worden geabsorbee­rd. De verhouding­en hiertussen zijn afhankelij­k van de hoek waaronder dat licht invalt op het water. Een belangrijk­er verschijns­el hierbij is dat de mate waarin gereflecte­erd licht horizontaa­l gepolarise­erd wordt groter is dan de mate waarin het verticaal gepolarise­erd wordt.

Hierdoor zal gereflecte­erd licht enerzijds worden gefilterd door het polarisati­e filter en anderzijds door de getinte glazen.

(Bron:Fijnedagva­n Wikipedia)

en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname