Times of Suriname

Forse straffen voor Roemeense pinrovers

-

DEN BOSCH Tegen drie leden van een Roemeense roversbend­e (19, 24, en 21 jaar oud) zijn gisteren in de rechtbank van Den Bosch forse straffen uitgesprok­en. De jongste verdachte krijgt een gevangenis­straf van acht jaar en zes maanden opgelegd. De andere twee moeten vijf jaar de cel in. Het trio was in het voorjaar en de zomer van 2019 betrokken bij in totaal 23 berovingen van slachtoffe­rs van gemiddeld 76 jaar bij Rabobankpi­nautomaten in OostNederl­and, Brabant en Limburg.

De rechtbank rekent het de drie Roemenen met een Romaachter­grond zwaar aan dat ze bij hun diefstalle­n steeds oudere mensen of personen die op een andere manier kwetsbaar waren, als slachtoffe­r uitkozen. De rechtbank kwalificee­rde de misdrijven als ‘mobiel banditisme’ omdat de pinrovers vanuit Duitsland steeds bewust naar Nederland gingen met als enige doel het beroven van oudere en/of kwetsbare mensen. van het roverstrio dat toesloeg in onder meer Almelo, Velp, Weert en Someren bestond eruit om argeloze ouderen die bij een pinautomaa­t hun code intoetsten af te leiden en vervolgens geld weg te nemen door het zicht op het beeldscher­m, de cijfertoet­sen en de uitgiftela­de af te dekken met bijvoorbee­ld een krant.

De 19jarige Samsung R. werd door de rechtbank schuldig bevonden aan alle 19 aan hem toegeschre­ven diefstalle­n, alleen of samen met de anderen. Zeventien keer werd daarbij in juridische zin geweld gebruikt in de vorm van het duwen van de veelal weerloze slachtoffe­rs, hetgeen als ’licht geweld werd aangemerkt. Dat alles resulteerd­e in een celstraf van acht jaar en zes maanden (met aftrek van voorarrest), waar eerder bijna was geëist.

tien

jaar

De 24jarige Christian M. werd veroordeel­d voor elf van de dertien feiten (drie met licht geweld) waarvan hij verdacht werd: vier meer dan de Officier van Justitie had geëist. Het leverde hem een celstraf op van vijf jaar (met aftrek voorarrest); twee jaar hoger dan geëist.

De vastzitten­de Samsung R. en Christian M. waren niet bij de uitspraak aanwezig. Dat gold eveneens voor de 21jarige Ion J. Hij werd door de rechtbank niet als volwaardig medepleger maar (vanwege zijn beperktere rol als chauffeur) als medeplicht­ige aangemerkt.

De veroordeel­den hebben veertien dagen de tijd om in hoger beroep te gaan.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname