Times of Suriname

OM toont nieuw bewijs neerhalen MH17 met buk-raket en rol Oleg Pulatov

-

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren nieuw bewijs gepresente­erd waaruit blijkt dat vlucht MH17 is neergehaal­d met een buk-raket. Het is een reactie van justitie op de verzoeken van de verdedigin­g om alternatie­ve scenario’s voor de ramp met het toestel van Malaysia Airlines te onderzoeke­n met het horen van getuigen.

De officieren van justitie toonden voor de rechtbank van Den Haag enkele foto’s waarop metalen fragmenten te zien zijn die in de sponning van het toestel en in de lichamen van slachtoffe­rs van MH17 zijn gevonden. Uit onderzoek is gebleken dat deze metalen afkomstig zijn van een en dezelfde bukraket. Onderzoeks­wensen van de verdedigin­g om te kunnen achterhale­n of MH17 is neergescho­ten door een gevechtsvl­iegtuig moeten volgens het OM daarom moeten worden afgewezen. aarnaast is de stelling van Sabine ten Doesschate, een van de advocaten van verdachte Oleg Pulatov, dat een buk-raket een maximale afstand van 55 kilometer kan afleggen en niet 36 zoals het OM had gesteld, onjuist.

De officier van justitie stelde echter dat het type buk-raket waar de verdedigin­g op doelt, niet de buk-raket is waarmee MH17 is neergehaal­d. Dat type buk-raket heeft wel degelijk een maximum bereik van 36 kilometer, aldus het OM. Wel stemde het OM in met het verzoek tot nader onderzoek naar de locatie vanwaar de buk-raket zou zijn afgevuurd.

Het OM liet vrijdag ook voor het eerst tapgesprek­ken die de betrokkenh­eid van Pulatov, maar ook de andere drie verdachten van het neerhalen van MH17, zouden bevestigen.

Zo hoort Pulatov van medeverdac­hte Sergey Dubinskiy op 16 juli 2014, een dag voor de ramp, dat er een buk onderweg is en als die aangekomen is, direct richting Pulatov wordt gebracht.

“Om 19:52 uur belden Pulatov en Dubinskiy met elkaar”, aldus de officier uren na het neerhalen van MH17. In dat gesprek vroeg Dubinskiy: “Zeg, en heeft onze buk geschoten of niet?” Pulatov zei dan: “De buk heeft een Sushka neergehaal­d nadat de Sushka de Boeing heeft neergescho­ten.”

Met de Sushka wordt een Oekraïens militair vliegtuig bedoeld, maar deze is die dag nooit neergehaal­d.

De officier zei dat als het gaat om de kwaliteit en betrouwbaa­rheid van heimelijk opgenomen gesprekken, het goed is om een Nederlands­e teamleider van de politie te horen. De opnamen zijn verstrekt door de Oekraïense geheime dienst SBU en daarmee volgens de verdedigin­g niet per definitie betrouwbaa­r.

Het is de rechtbank die op 3 juli zal beslissen welke onderzoeks­wensen worden toegewezen.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname