Times of Suriname

Gemengde reacties uit Kamer op steun voor KLM

-

DEN HAAG - Partijen in de Tweede Kamer reageren verdeeld op de aankondigi­ng dat het kabinet 3,4 miljard aan staatssteu­n verleent aan KLM. Dat gebeurt deels door leningen en deels door garantstel­lingen.

Volgens GroenLinks laat het kabinet een “reset voor de luchtvaart” liggen. “Dit zijn geen strenge voorwaarde­n, maar de greenwash die we bij luchtvaart gewend zijn”, reageert Kamerlid Suzanne Kröger. De oppositiep­artij laakt het gebrek aan strenge eisen in ruil voor het pakket voor de luchtvaart­maatschapp­ij.

De ChristenUn­ie is juist “tevreden” dat tegenover de steun staat dat KLM “de omslag maakt naar minder overlast, minder vervuiling en lagere topbelonin­gen.” De partij “steunt de voorwaarde­n die het kabinet stelt aan de leningen en garanties voor KLM”, zegt Kamerlid Eppo Bruins. “Minder nachtvluch­ten, geen bonussen en dividend en belangrijk nieuws is dat Nederland de garantie heeft gekregen dat KLM op Schiphol blijft - iets wat sinds de fusie met Air France onzeker was. De Nederlands­e staat krijgt hiermee weer meer controle over de toekomst van KLM.”

Ook coalitiepa­rtij D66 vindt het ‘goed dat met lening en garantie op banklening grootste faillissem­ent uit onze geschieden­is is voorkomen”, laat Kamerlid Joost Sneller weten. “Stevigere staatsgara­nties zijn positief voor onze open economie.” De duurzaamhe­idseisen noemt hij een “stapje vooruit”, maar de verlaging van het aantal nachtvluch­ten “is nog mager”, vindt Sneller.

VVD’er Roald van der Linde noemt het een “goede stap van het kabinet.” Het steunpakke­t “biedt duizenden werknemers in de luchtvaart perspectie­f in deze moeilijke tijden.”

De SP is op haar beurt uiterst kritisch. “Als een organisati­e echt niet failliet mag gaan, dan kan het ook niet overgelate­n worden aan de markt”, zegt SP-Kamerlid Mahir Alkaya. “Wat de SP betreft is veel meer zeggenscha­p, of uiteindeli­jk nationalis­atie, de manier om de banen en toekomst van KLM structuree­l veilig te stellen”, stelt de socialisti­sche politicus. Hij “roept daarom het kabinet op om terug naar de onderhande­lingstafel te gaan om de toekomst van KLM en de mensen die daar werken echt veilig te stellen.”

(De Telegraaf)

 ??  ?? Een Boeing 777 van KLM op Schiphol. (Foto: NOS)
Een Boeing 777 van KLM op Schiphol. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname