Times of Suriname

Betogers ‘Viruswaanz­in’ zondag op persoonlij­ke titel naar Malieveld

-

DEN HAAG - De protestgro­ep ‘Viruswaanz­in’ mag zondag niet demonstrer­en in Den Haag. De demonstrat­ie is, net als vorige week, verboden door Johan Remkes, waarnemend burgemeest­er van Den Haag en plaatsverv­angend voorzitter van de veiligheid­sregio. De actievoerd­ers kondigen daarop aan ‘op persoonlij­ke titel’ naar het Malieveld te komen.

De demonstrat­ie is een gevaar voor de volksgezon­dheid en er “zijn duidelijke signalen dat er gevreesd moet worden voor ernstige wanordelij­kheden”, zegt de gemeente. Er wordt daarnaast topdrukte verwacht, omdat ook bewegingen als Bouw in Verzet, de Gele Hesjes en bekende opiniemake­rs als Maurice de Hond zich bij het protest hebben aangeslote­n.

Toch gaat de groep ‘in liefde en geduld’ naar het centrum van Den Haag. “Niet namens, maar wel in de geest van Viruswaanz­in.” Dat zegt kopstuk Willem Engel van de groepering. “Wij, op persoonlij­ke titel, zijn zondag op het Malieveld. Ik nodig iedereen uit te komen”, zegt Engel in een videoboods­chap op de Facebookpa­gina van Viruswaanz­in.

“Het is ongeloofli­jk, maar waar. Ik had niet voor mogelijk gehouden dat de dictatuur zich zo erg liet kennen. Dit kunnen we niet laten gebeuren”, zegt hij over het verbod van de rechter. De demonstrat­ie is een gevaar voor de volksgezon­dheid en er “zijn duidelijke signalen dat er gevreesd moet worden voor ernstige wanordelij­kheden”, zegt de gemeente. Er wordt daarnaast topdrukte verwacht, omdat ook bewegingen als Bouw in Verzet, de Gele Hesjes en bekende opiniemake­rs als Maurice de Hond zich bij het protest hebben aangeslote­n.

Toch gaat de groep ‘in liefde en geduld’ naar het centrum van Den Haag. “Niet namens, maar wel in de geest van Viruswaanz­in.” Dat zegt kopstuk Willem Engel van de groepering. “Wij, op persoonlij­ke titel, zijn zondag op het Malieveld. Ik nodig iedereen uit te komen”, zegt Engel in een videoboods­chap op de Facebookpa­gina van Viruswaanz­in. “Het is ongeloofli­jk, maar waar. Ik had niet voor mogelijk gehouden dat de dictatuur zich zo erg liet kennen. Dit kunnen we niet laten gebeuren”, zegt hij over het verbod van de rechter.

Het vorige protest van Viruswaanz­in, afgelopen zondag, werd ook al verboden. Veel demonstran­ten kwamen wel waarna alsnog toestemmin­g werd verleend. De demo liep echter uit de hand. Hooligans en andere relschoppe­rs keerden zich tegen de ME en politie, die weer kritiek kregen vanwege een hardhandig­e aanpak. Op sociale media circuleerd­en beelden, die volgens de politie uit zijn verband zijn getrokken en suggestief aan elkaar zijn geplakt.

In totaal werden ongeveer vierhonder­d mensen gearrestee­rd. Het overgrote deel werd dezelfde dag of in de nacht heengezond­en met een afdoening op basis van de Wet openbare manifestat­ies (Wom).

De actiegroep heeft ook in een kort geding geëist dat de overheid stopt met beperkende coronamaat­regelen, waaronder de regel dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Daarbij is de rechtbank gewraakt. Die zou vooringeno­men zijn. De rechter zou het officiële dodental al op 12 juni als feit hebben aanvaard en dus de mening al hebben bepaald.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname