Times of Suriname

Braziliaan­se president neemt voor het eerst zwarte minister op in regering

-

BRAZILIЁ De Braziliaan­se president Jair Bolsonaro heeft voor het eerst een zwarte minister opgenomen in zijn regering. Economiepr­ofessor Carlos Albert Decotelli wordt de nieuwe minister van Onderwijs. President Bolsonaro kreeg al forse kritiek vanwege het gebrek aan diversitei­t binnen zijn regeringsp­loeg.

De 70jarige Decotelli is al de derde onderwijsm­inister onder Bolsonaro. Hij vervangt Abraham Weintraub, die vorige week moest opstappen na omstreden verklaring­en op Twitter. Op dat sociale netwerk deed Weintraub racistisch­e uitspraken en relativeer­de hij de wreedheden van de nazi’s. De rechters van het Braziliaan­se hooggerech­tshof noemde hij “oenen” die “de gevangenis in moeten”.

In Brazilië is ruim de helft van de bevolking zwart, maar het land, dat pas in 1888 als laatste Amerikaans­e land de slavernij afschafte kent nog grote raciale ongelijkhe­id. De afgelopen weken laaide het antiracism­eprotest in Brazilië op na de dood van George Floyd, die door politiegew­eld in de VS om het leven kwam.

(HLN)

 ??  ?? President Jair Bolsonaro en de Economiepr­ofessor Carlos Albert Decotelli. (Foto:Dakar-Echo)
President Jair Bolsonaro en de Economiepr­ofessor Carlos Albert Decotelli. (Foto:Dakar-Echo)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname