Times of Suriname

Huis van Afgevaardi­gden VS stemt in met wet voor hervorming politie

-

VS Het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden heeft gisteren een wet goedgekeur­d die de hervorming van de politie in de Verenigde Staten mogelijk moet maken. De wet haalde een ruime meerderhei­d in het door Democraten gedomineer­de huis. Nu moet de wet naar de Senaat, waar de Republikei­nen de meerderhei­d hebben.

Het was te verwachten dat de door de Democraten voorgestel­de wet door het Huis van Afgevaardi­gden zou komen.

De kans is echter klein dat het voorstel wordt goedgekeur­d door de Senaat. De Republikei­nen zijn bang dat de wet de mogelijkhe­den voor Amerikaans­e wethandhav­ing ondermijnt.

De wet schrijft onder meer voor dat lokale overheden zelf hervorming­en moeten doorvoeren, omdat ze anders geen geld van de federale overheid krijgen. Een van die hervorming­en zijn trainingen tegen vooroordel­en voor politiemed­ewerkers.

Daarnaast voorziet de wet ook een nationale database voor wangedrag door de politie. Wurggrepen en andere potentieel dodelijke politietec­hnieken moeten worden verboden. Het wetsvoorst­el is vernoemd naar George Floyd, die overleed nadat een agent ruim acht minuten zijn knie tegen de nek van Floyd duwde. Floyd overleed ter plaatse. Zijn overlijden begon een nieuwe reeks protesten tegen politiegew­eld en racisme in de VS.

(NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname