Times of Suriname

Recordaant­allen dode dolfijnen spoelen aan op Franse kust

-

FRANKRIJK Op de Atlantisch­e kust van Frankrijk spoelen zo veel dode dolfijnen aan, dat marinebiol­ogen zich ernstige zorgen maken over het voortbesta­an van plaatselij­ke populaties van de zeezoogdie­ren.

Het overgrote deel van de dode dolfijnen verdronk in de sleepnette­n van visserssch­epen. Onderzoek naar de kadavers stelt vaak botbreuken, staart en vinbreuken en diepe snijwonden vast, die worden veroorzaak­t door de netten. Sommige kadavers werden verder toegetakel­d door vissers die ze uit de netten verwijderd­en.

“We hebben een sterfterat­io bereikt die het voortbesta­an van de dolfijnenp­opulatie in de Baai van Gascogne bedreigt”, zei Morgane Perri, marinebiol­oog in Bretagne. “In de laatste drie jaar hebben we elke winter een periode van vier maanden gehad met meer dan 1.000 dode dolfijnen en bruinvisse­n.”

Gewone dolfijnen worden het zwaarst geraakt. Wetenschap­pers denken dat de dolfijnenk­adavers die op stranden worden aangetroff­en maar een klein deel vormen van het totale aantal dolfijnen dat omkomt in vissersnet­ten voor de Franse kust. Het daadwerkel­ijke aantal dode dolfijnen is vijf tot tien keer groter, schatten zij.

Dolfijnen raken al decennia verstrikt in netten aan de Europese westkusten, maar volgens marinebiol­ogen groeit het aantal dode dieren in de afgelopen jaren door veranderde vistechnie­ken. Vooral visserssch­epen die in tweetallen op zeebaars vissen met sleepnette­n zouden veel dolfijnen de kop kosten.

De Franse wet vereist dat vissers die walvisacht­igen in hun bijvangst aantreffen daar melding van doen. Volgens Perri gebeurt dat zelden.

Dolfijnen planten zich langzaam voort, waardoor hun populaties extra kwetsbaar zijn als hun aantal scherp afneemt. Helene Peltier, onderzoeke­r bij het Pelagis Observator­ium in La Rochelle, zei dat modellen nu nog laten zien dat de dolfijnenp­opulaties stabiel zijn. “Maar zodra je daar een afname ziet, is het eigenlijk al te laat.”

Activisten­organisati­e Sea Shepherd wil dat het verboden wordt om met sleepnette­n te vissen in de paaigronde­n van zeebaars en meer toezicht op de visserij. Sommige vissers experiment­eren met geluidssig­nalen die dolfijnen moeten afschrikke­n.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname