Times of Suriname

Deze 10 landen lopen momenteel grootste risico op tweede coronagolf

-

ENGELAND Van de 45 landen die tot nu toe het zwaarst getroffen werden tijdens de coronapand­emie, hebben er 21 hun coronamaat­regelen intussen versoepeld. Ook België behoort daartoe. Tien van die 21 landen zien echter het aantal gevallen weer stijgen, zo meldt de Britse krant The Guardian op basis van een analyse. Zij lopen risico op een tweede coronagolf. Een overzicht.

Tien van de 45 landen die meer dan 25.000 besmetting­en optekenden tijdens de coronacris­is hebben hun maatregele­n versoepeld en zien het aantal besmetting­en omhoog gaan. Het gaat om Duitsland, Oekraïne, de Verenigde Staten, Zwitserlan­d, Bangladesh, Frankrijk, Zweden, Iran, Indonesië en SaoediArab­ië. In Duitsland steeg de reproducti­egraad (Rwaarde) zondag plots naar 2,88 na een reeks lokale uitbraken van het coronaviru­s. Het ging onder meer om een uitbraak in een vleesverwe­rkend bedrijf, waar zeker 1.500 van de 6.000 werknemers besmet raakten. Twee districten gingen in lockdown. Waar het aantal gevallen in Duitsland nog beperkt bleef, ging dat in Iran en SaoediArab­ië pijlsnel de hoogte in. De Iraanse regering wijt het aan een toename van het aantal testen. Maar het aantal tests dat positief terugkwam, ging evenzeer de hoogte in. De Verenigde Staten zagen het aantal besmetting­en met ruim 37.000 toenemen en dat is het hoogste aantal sinds de uitbraak. Vooral een aantal zuidelijke staten, zoals Texas, zijn getroffen. Het waren vooral economisch­e motieven die het land aanzette de coronamaat­regelen te versoepele­n, ondanks het feit dat de uitbraak nog niet onder controle was.

Het kan ook anders. Elf van de 45 zwaarst getroffen landen hebben hun maatregele­n versoepeld en zien het aantal besmetting­en nog altijd dalen. In deze lijst hoort ook ons land thuis. Het gaat om Nederland, Singapore, Spanje, Italië, WitRusland, de Verenigde Arabische Emiraten, Pakistan, Polen, Canada, België en Turkije. Experts manen wel aan tot voorzichti­gheid. “In de VS hebben we toch weer een stijging van het aantal gevallen gezien in staten waar de cijfers eerder stabiel of zelfs dalend waren”, aldus professor Martin McKee van de London School of Hygiene and Tropical Medicine. “Denk aan Arizona. Versoepele­n kan alleen op een veilige manier als het aantal nieuwe gevallen voldoende laag is en er een goede tracing is.” In sommige landen zijn er nog altijd vrij strikte maatregele­n van kracht, maar stijgt het aantal coronageva­llen toch. Het gaat om de Dominicaan­se Republiek, Chili, India, ZuidAfrika, Portugal, Brazilië en Egypte. In Brazilië – dat op de VS na het hoogste aantal bevestigde gevallen telt – zijn de maatregele­n niet te danken aan president Bolsonaro, maar wel aan de gouverneur­s van de staten. Bolsonaro gelooft niet in quarantain­e, sociale afstand en mondmasker­s. Hij noemt het coronaviru­s “een griepje”.

In 5 landen zijn strikte maatregele­n van kracht en daalt het aantal coronageva­llen. Het gaat om Afghanista­n, Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Mexico.

Een aantal landen in LatijnsAme­rika, het Midden-Oosten en Azië zitten nog volop in de coronacris­is. Ondanks strikte lockdowns, blijft het aantal gevallen er toenemen: Bolivia, Argentinië, Colombia, Irak, de Filipijnen, Panama, Koeweit, China (waar de tweede golf al een feit is) en Oman.

Voor Bolivia, Argentinië en Columbia gaat het om een eerste golf van de epidemie. Argentinië kondigde heel snel een lockdown af en werd als voorbeeld gezien in ZuidAmerik­a. Vorige maand werden de maatregele­n versoepeld en schoot het aantal gevallen echter fors de hoogte in.

In andere landen werpt de lockdown wel vruchten af en wordt de curve afgevlakt. Het gaat om Peru, Qatar en Ecuador. Als die trend blijft aanhouden, kunnen ze binnenkort hun maatregele­n tegen het coronaviru­s versoepele­n volgens experts.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname