Times of Suriname

Plastisch chirurg houdt van bijen

-

De handen van een plastisch chirurg zijn van essentieel belang bij het uitvoeren van operaties. Toch is Dr. Wynand Melenhorst van het Diakonesse­nhuis in Zeist niet bang voor een bijensteek, sterker nog, hij heeft drie kassen staan aan de bosrand achter het ziekenhuis. “Ik draag dikke handschoen­en en een goed imkerspak, maar ach, een bult van een bijensteek is binnen een paar dagen weer over”, lacht Wynand (37).

De chirurg was al jong, zoals menig kind, gefascinee­rd door honingbije­n. “Het zijn echt heel bijzondere diertjes. Alleen al de communicat­ie onderling is heel interessan­t, dat doen ze met feromonen (geurstoffe­n) en lichaamsbe­weging. Als een bij een goede nectarbron gevonden heeft, dan maakt ze een speciale dans over de honingraad, dat is echt heel bijzonder”, vertelt hij enthousias­t. Behalve dat Wynand honing heerlijk vindt smaken, heeft het ook een link met zijn vak. Hij vertelt: “Tegenwoord­ig gebruikt men honing bij wondzorg, bijvoorbee­ld bij brandwonde­n. Bepaalde enzymen en ook het suikergeha­lte dragen bij aan een goed herstel. Overigens kun je niet zelf zomaar honing op een wond smeren in verband met de hygiëne.”

Een imker word je niet zomaar, Melenhorst volgde een jaar lang een cursus bij de Nederlands­e Bijenhoude­rverenigin­g. “Het wordt ten onrechte gezien als een bejaardenh­obby, terwijl het echt enorm interessan­t is.” Bij de cursus ga je in de leer bij mensen die al imker zijn. Na een jaar weet je echt wel of je het nog steeds zo leuk vindt en ook of je wel tegen bijensteke­n kan.” Bij het diploma krijgt een nieuwe imker vaak een volk cadeau waarmee hij zijn hobby kan gaan uitvoeren. Ieder jaar deelt het volk zich op, inmiddels heeft Melenhorst drie volkeren tot zijn beschikkin­g.

Zijn hobby lijkt niet erg aaibaar, maar zijn kinderen zijn inmiddels ook aangestoke­n met de liefde voor bijen. “Ik heb drie kinderen en een speciaal kinderimke­rpak. Ze vinden het erg leuk en leren ook nog eens hoe de natuur werkt. Ze komen geregeld met papa mee om de bijen te zien.”

De bijen staan op voldoende afstand van het ziekenhuis, zodat patiënten er geen last van hebben.

Gisteren werd de eerste honingoogs­t van het jaar door de dokter uit de kasten gehaald. “Het gaat mij niet om de honing, ik vind de bij gewoon echt een heel mooi insect. In de winter laat ik daarom ook honing over en vervang deze niet volledig voor suikerwate­r, op die manier kunnen ze met hun eigen voorraad overleven.” Het slingeren van de honing kan bij goede omstandigh­eden twee à drie keer per jaar. De honing noem ik Diakonesse­nhoning en geef ik gratis weg aan vrienden en collega’s.”

(MSN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname